19 oktober 2011
Ryska myndighetspersoner på besök i Sverige

Under en veckas tid har en grupp högt uppsatta chefer från staden Kaluga i Ryssland besökt olika myndigheter som arbetar med barn med särskilda behov i Norrköping. Hoppets Stjärna har arrangerat resan med syfte att visa hur Sverige arbetar med barn med funktionsnedsättning.

– Ryssland har ett annat system för att ta hand om barn med särskilda behov. Just nu lagstiftar man om en förändring men man saknar kunskap och erfarenhet när det gäller omhändertagande av barn med funktionsnedsättningar. Då är samverkansprojekt som detta värdefullt. Men meningen är inte att de ska ta svenska modeller och översätta till ryska, utan att man ska få uppslag!

Det säger Inger Lilja, som arbetar som specialistpedagog för Hoppets Stjärna och har spenderat mycket tid i bland annat Ryssland för att visa hur vi arbetar i Sverige. Gruppen från Ryssland har bland annat fått besöka lekterapiavdelningen på ett sjukhus, ett dagcenter, skolor och förskolor.

–Jag är väldigt imponerad över den personlighet som finns på svenska institutioner, säger Svetlana Mednikova när hon ska sammanfatta erfarenheterna från besöket. –Barnens bästa är verkligen i centrum här.

Stöd vårt viktiga arbete för barn världen över – Ge en gåva här!