Mina sidor

2 mars 2017
Ruth i Infanta, Filippinerna

Ruth är elva år gammal och går på Hoppets Stjärnas skola i Infanta på Filippinerna. Hon är duktig i skolan. Hennes favoritämne är det lokala språket filipino. Hon tycker ämnet är så kul så att hon vill bli lärare i det och även i engelska i framtiden.
– Jag är jättestolt över min dotters framgångar i skolan, säger mamma Mari Lin. Det är fantastiskt. Jag är jätteglad. Nu hoppas jag hon fortsätter så och att det går lika bra för mina två andra barn.
Ruths favoritmat är spagetti med kyckling. Helst när man mamma lagar det men även på snabbmatsrestaurangen Jollibee är det gott. Till det dricker hon helst vatten.
På sommarlovet spelar Ruth gärna volleyboll, badminton och badar i det närliggande havet:
”Vi brukar ta oss till havet på sommarlovet med familjen. Det är skönt, och vattnet är rent. Några kompisar brukar följa med, förklarar Ruth.”
Star of Hope Ruth i Infanta, Filippinerna ruth 8
Hemma i huset hjälper hon till med disken, skura golvet och leka med sina syskon. Läxorna gör hon på golvet eller i familjens soffa. Mamma hjälper till så gott hon kan med läxorna.
”Jag gillar skolan, säger Ruth. Den är rätt ny och lärarna är bra. Jag börjar sju på morgonen med samling, morgonbön och sen har vi lektioner till lunch. Då går jag hem och äter och sen har vi lektioner till halv fyra på eftermiddagen.”
Mamma Mari Lin är hemmafru. Pappa Eduardo är chaufför. Han tjänar cirka 300 pesos om dagen och som mest blir det 9000 pesos i månaden, aldrig mer enligt Mari Lin som håller koll på den tajta hushållsbudgeten.
”Vi kämpar på med det vi har, säger Mari Lin. Vi överlever, men vi lever inte. Vi har mat för dagen, men inte mer. Det är svårt men det får gå. Vi är tacksamma för det vi kan få.”
Hösten 2004 svepte en tyfon in över Luzon och Infanta. Familjens hus begravdes i jordskredet som utlöstes av tyfonen. Familjen flydde ut genom bakdörren, och klamrade sig fast i ett träd, innan de kunde fly till säker mark.
Huset gick inte att rädda. Eduardos och Mari Lins bas i livet förstördes. De var hjälplösa och visste inte vad de skulle göra. Allt de kämpat för var förstört, men alla i familjen klarade sig.
Efter tyfonens framfart gjorde Hoppets Stjärna flera katastrofinsatser där mat och annat delades ut i flera omgångar. Efter de inledande katastrofhjälpsinsatserna så byggdes 300 bostäder i radhusform. Enkla men funktionsdugliga. Familjen Ocrisma var en av mottagarna.
”Jag vet inte vad jag ska säga, säger Mari Lin. Vi hade förlorat allt. Men vi fick en nystart tack vare Hoppets Stjärna. En ny bostad gratis. Vi betalar ingen hyra, bara för elektricitet. Vi har tak över huvudet. Sen byggdes skolan och mina barn har gångavstånd dit. Det är bra, och säkert. Och skolan är gratis. Det är helt underbart för oss som är så fattiga.”
Star of Hope Ruth i Infanta, Filippinerna ruth 7
Star of Hope Ruth i Infanta, Filippinerna ruth 5
Star of Hope Ruth i Infanta, Filippinerna ruth 1
Star of Hope Ruth i Infanta, Filippinerna ruth 4
Star of Hope Ruth i Infanta, Filippinerna ruth 6

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.