11 juni 2013
”Rumäniens Stjärna” tilldelas Lennart Eriksson

På tisdagseftermiddagen den 11 juni fick Star of Hope/Hoppets Stjärnas verksamhetschef Lennart Eriksson, ta emot Rumäniens högsta civila utmärkelse: ”Rumäniens Stjärna”.

Utmärkelse som skedde på rumänska ambassaden i närvaro av Rumänska ambassadören och affärsattachén, tilldelades för organisationens mer än 20 år långa framgångsrika arbete bland barn med funktionsnedsättning. Efter ett beslut från rumänska presidenten Traian Basescu tilldelades Lennart Eriksson en riddartitel av femte och högsta graden. Motiveringen lyder:

”Utmärkelsen tilldelas Lennart Eriksson som ett tecken på uppskattning för hans utomordentliga bidrag i arbetet med att förbättra barns livsvillkor, i synnerhet gällande barn med funktionsnedsättningar, samt för konstant och nära samarbete med rumänska myndigheter i mer än 20 års tid för att främja och utveckla åtskilliga aktiviteter och humanitära projekt, speciellt i länen Iasi, Vaslui och Botosani”.

Star of Hope/Hoppets Stjärna var bland de första organisationerna som kom till Rumänien efter diktatorns fall. Inriktningen på arbetet blev att samarbeta med föräldrar och myndigheter för att barn med funktionsnedsättningar inte längre skulle vara inlåsta på institutioner och barnhem, utan i stället integreras i samhälle och skolor. Arbetet har varit framgångsrikt och föräldrar har fått inspiration och hjälp till att uppskatta och älska sina barn även om de har funktionsnedsättningar.

En riddartitel för den första tidens arbete i Rumänien tilldelades även Lennart Erikssons far, Erik Gunnar Eriksson, grundare av Star of Hope/Hoppets Stjärna, för 12 år sedan. Bland få utländska medborgare som har utsetts till riddare i Rumänien finns Kung Carl IXV Gustaf, Göran Persson och George W Bush.

Text och foto: Dennis Thern

BLI FADDER HÄR!