2 september 2019
Remus

Remus – en ung man med en ängels själ.
Remus föddes med Down Syndrom och hade det tufft i sin tidiga uppväxt. Hans föräldrar fick ingen hjälp hur de skulle ta hand om sin son till en början. De hade inga kunskaper, och det var svårt att få hjälp i nordöstra delen av Rumänien. Remus föräldrar ville hans absolut bästa men det var svårt utan de rätta förutsättningarna.
År 2002 genomförde Hoppets Stjärna en kurs för föräldrar vars barn hade Down Syndrom i provinsen Botosani. Remus föräldrar deltog och blev lyriska genom denna utbildning. De ville lära sig mer för att kunna ge Remus ett bättre liv. Tillsammans med andra föräldrar bad de Hoppets Stjärna öppna ett dagcenter för barn med Down Syndrom och andra funktionsnedsättningar.
Redan året därpå, under hösten 2003, blev deras önskan verklighet. Remus var en av de första elva eleverna på centret. Då var han åtta år gammal och hade aldrig gått i förskola eller skola. Hans föräldrar anmälde honom till en skola, men lärarna ansåg att han inte passade in och skickade hem honom.
På Hoppets Stjärnas center fick Remus och de andra barnen hjälp av specialister och utbildad personal. Remus lärde sig snabbt att tvätta sig, klä på sig själv och andra saker som var mycket värdefulla för honom och hans föräldrar. Genom talövningar fick han allt lättare att kommunicera med omgivningen.
Star of hope Remus Remus 2 1
Remus arbetade ambitiöst och visade upp han kunde allt mer. Han lärde sig bland annat färger, former, siffror och alfabetet. Hans föräldrar var mycket glad över Remus utveckling och mottaglighet för nya saker. Ju äldre han har blivit så har han fått lära sig saker för ett mer självständigt liv, bland annat att laga enklare maträtter, diska, och städa.
Nu 25 år gammal så är han det enda kvarvarande barnet som bor hemma hos föräldrarna. Syskonen har gift sig och flyttat ut. För två år sedan fick Remus mamma en stroke, och är delvis rörelsehindrad sedan dess. Hon har även genomgått en del andra operationer. Remus hjälper numera sin mamma i allt större utsträckning då hon har svårt att röra sig. Han sköter hushållssysslor, hämtar ved, och hjälper sin mamma att klä på sig.
Remus har ett stort hjärta, han vill lära sig nya saker, och hjälpa andra. Han har gått från att bli utkastad från skolan till att bli en ansvarstagande ung man. Han fortsätter att utvecklas och integreras i samhället vilket är helt fantastiskt!
Star of hope Remus Remus 3 1
Star of hope Remus Remus 4 1