Rapport från vår insats vid översvämningarna i Argentina.

Efter en ackumulerat nederbörd på 480 mm på ett par dagar drabbades Saenz Pena i Chacoprovinsen och de närliggande byarna där Hoppets Stjärna arbetar av svåra översvämningar som följd den 20 januari, 2018. Januari är den våtaste månaden i landet med i genomsnitt 100 mm regn normalt sätt. Översvämningarna isolerade stora zoner i staden och byarna. 9000 hus översvämmades med mellan 10 cm och 150 cm vatten och 45000 människor drabbades. Elförsörjningen försvann och avloppssystemet kollapsade. Många offentliga byggnader drabbades också. Många drabbades av magåkommor och hudirritation.

Hoppets Stjärnas insats

I direkt anslutning till översvämningarna delade vi ut paket med förnödenheter som innehöll matprodukter som bröd, mjölkpulver, ris, pasta, mjöl, vatten, hygienartiklar andra basvaror. Basen för denna utdelning var den kyrka som Pablo Johansson driver. Hundratals familjer kom och fick hjälp och hämtade förnödenheter. Vi körde även ut en paket i omgångar till de som inte kunde komma själva. I kyrkan fick de även lite mat och dryck på plats och en bra och stabil samlingsplats.

Vårt lokala team körde även ut till en skola som fungerade som räddningscenter med nybakat bröd och lite annan mat och dryck. Det blev även lite godis till barnen. Förutom att ge stöd så lektes det lekar och annat för att skänka lite glädje i denna misär.

Som en del av efterarbetet efter de fasansfulla översvämningarna så åkte vi runt och delade ut madrasser och i vissa fall även sängar till drabbade familjer. Madrasserna är svåra att ta med sig vid översvämningar och förstörs. Familjerna var mycket tacksamma för madrasserna och kan nu sova gott.

Ett stort tack till alla som gav en gåva!

Dela med dina vänner: