Mina sidor

31 oktober 2012
”Sandy, den fruktansvärda stormen.” Myrtha från Haiti berättar.

Verksamhetsledare Myrtha D'or tillsammans med sin man, projektledare Tony Boursiquot

Nyhetsflödet handlar nu mycket om orkanen Sandy, som nådde USA tidigare i veckan. Samtidigt får vi rapporter från Haiti, där tusentals människors liv slogs i spillror av samma storm några dagar tidigare. Läs en personlig rapport från vår medarbetare Myrtha D’or, som just nu befinner sig mitt i kaoset:

”I Haiti var vi alla beredda på att Sandy skulle komma som en tropisk storm, det vill säga ett hårt men inte katastrofalt oväder. Ingen var dock beredd på att Sandy skulle komma som en orkan, en naturkatastrof som skulle slå sönder livssituationen för tusentals människor.

Det började med ett regn, som började falla under förra tisdagen. Strax därefter kom de hårda vindarna. Människor som bor i enkla hus, skjul eller tältläger sökte skydd i evakueringscentran, som inte var stora nog för att rymma alla. Ovädret tilltog.
Efter flera dagar av storm och regn, rädsla och oro, upphörde det plötsligt. Vi kunde ta oss ut och bilda oss en uppfattning om situationen.

Vi fann att flera floder svämmat över och förstört hus, kyrkor, skolor och odlingar. Minst 52 människor bekräftades vara döda, men många fler saknas fortfarande. Även vägar hade svämmat över och brorar rasat, vilket lett till att hela samhällen och byar blev isolerade. Exempelvis så har Bois Negresse och Marigot, där Star of Hope driver skolor, avskärmats från omvärlden.

I augusti drabbades vi av stormen Isaac, med resultatet att flera odlingar skadades. Nu har vi drabbats av orkanen Sandy, som spolade bort hela jordbruk. Odlingar som man börjat återställa är borta för alltid, marken har spolats bort.

Situationen är nu mycket allvarlig. Varje by och samhälle i landet ber om hjälp. Mest efterfrågat är mat och rent dricksvatten. Just nu ber vi Haitier också varandra om att dela med sig av den lilla mat man kanske har, till den som förlorat allt.

Med hopp om fortsatt stöd!”

Myrtha Dor
Director
Star of Hope, Haiti

Ge en gåva till orkandrabbade i Haiti här!  

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.