20-årige Daniel har nyligen påbörjat sin tjänst som polis efter en 14 månader lång grundutbildning. Han är glad och stolt över sitt yrkesval, även om han tycker att det påfrestande arbete med långa arbetspass, varav många är nattpass.

– Vi arbetar från 8-20 eller 20-08, så det är långa pass, säger Daniel. Jag visste om att det skulle bli skiftarbete med långa nätter, så jag kommer förhoppningsvis vänja mig.

Daniel är nu anställd av polisen i Saenz Pena i Chaco-provinsen i norra Argentina. Daniel valde polisyrket då han vill arbeta med lag och ordning, och han vill hjälpa människor. Det är mycket dåligt som händer i samhället enligt honom.

– Jag har arbetat några månader, men det är stor omställning från skolbänken och praktik till själva arbetet. En stor omställning men samtidigt väldigt intressant. Det är på riktigt att vara ute i samhället. Jag var nog inte riktigt förberedd på det. Men jag har bra arbetskamrater och de hjälper oss nya poliser tillrätta.

Daniel är född och uppväxt i byn Santa Monica utanför Saenz Pena. Han har fått stöd via Hoppets Stjärnas fadderprogram sedan han var liten. Han och hans föräldrar fick matpaket och annat stöd. Senare, när Daniel började på gymnasiet, fick han utbildningsstöd från Hoppets Stjärna. Han fick även skolmaterial, skor och blev moraliskt stöttad av våra lokala socialarbetare.

– Stödet jag fått under åren har varit mycket bra, säger Daniel. På så sätt har jag kunnat studera ordentligt till polis och utan stöd hade det varit omöjligt. Pappa är jätteglad och tacksam, han gick förbi Hoppets Stjärnas kontor och tackade personalen.

Daniel har startat en egen familj, och har en liten bebis. Han har insett alla risker med jobbet och det är lite extra känsligt med småbarn hemma och han arbetar ofta på nätterna. Enligt Daniel så är det mycket inbrott i området. Många är desperata och försöker överleva, de gör inbrott för att hitta saker som de kan sälja eller hitta mat som de kan äta.

– Det är inte lätt att vara polis, säger Daniel. Förutom inbrott kan det bli en del alkohol- och drogrelaterade brott, och det kan vara påfrestande. Det är väldigt bra att arbeta med mer erfarna poliser, som lär upp mig inom alla arbetsuppgifter. Och det är viktigt med skyddsutrustning, man vet aldrig vad som kan hända, avslutar Daniel.

Daniel är en av tusentals ungdomar från Toba-folket i norra Argentina som fått hjälp med utbildning. Vi ger studiestöd till dem som vill studera på högskola, och det har gett resultat. Antalet högutbildade från Tobafolket ökar. Numera möter vi advokater, arkitekter, lärare, poliser, sjuksköterskor, tandläkare och andra som lyckats nå dit de är idag tack vare Hoppets Stjärna. Nära uppföljning med samtliga barn sker varje månad.

Dela med dina vänner: