Mina sidor

9 mars 2010
Packa, lyfta, bära…

Bosse och Ella

På lagret i Fjärås/Åsa är det full fart från morgon till kväll. Idag, tisdag, packas ytterligare en långtradare, fylld med framförallt mat, med destination Lettland. Förutom mat kommer det i bilen även finnas, handikapphjälpmedel, kläder från Fjällräven, lite möbler och några cyklar.

Text & foto: Jan Falebjörk

På lagret i Fjärås arbetar eldsjälarna Bosse Johansson och Ella Falebjörk, två helt ”vanliga” svenskar som fått ett speciellt hjärta till vårt broderfolk i Lettland, både folket och landet rent geografiskt är så likt Sverige, det är bara språket och lite vatten som skiljer oss åt.

Här på lagret hittar vi ett nästan ofattbart engagemang, det planeras, rings i telefoner, det lyfts, släpas, hämtas, letas och handlas för att sedan sorteras och packas i lådor av alla slag som sedan än en gång ska, bäras, lyftas och märkas upp med adress, namn, etc för att sedan sorteras på rätt plats och i rätt ordning; – Bosse och Ella ägnar all tid de har över i det 100 kvadratmeter stora lagret i Åsa, där det oftast råder stor platsbrist.

Från Fjärås går det idag drygt 300 familjelådor fyllda med mat, det är några bäddsoffor till en familj där barnen bara hade ett par fåtöljer att sova i, potatissäckar, rullstolar och ett gäng cyklar till Bosse och Ellas nya ”projekt” med inriktning på hjälp till självhjälp. I Lettland ska de nu starta en liten cykelverkstad, för cyklar är det också ont om. Cyklarna från Sverige ska rustas upp av en man i Lettland och säljas för att ge honom och hans familj en liten inkomst.

I över tio år har Bosse och Ella engagerat sig för Lettland, först i form av några fadderfamiljer till vilka många lådor skickats och kommit till enorm hjälp. Idag stöder de regelbundet närmare 30 familjer som får hjälp i form av kläder skor, husgeråd, allehanda nyttoprylar, förbrukningsartiklar och mat. Några av familjerna de stött har fått det bättre och lever idag drägliga liv, till stor del tack vare den hjälp de fått under många år av Bosse och Ella.

Ge ditt stöd till Lettland du också
Bli familjefadder, läs mer här
Ge en gåva

Packa matpaket och lämna till lagret i Fjärås
Adress: Åminnaredsvägen 189
Kontaktperson: Bosse Johansson
Tel: 0300-269 28
OBS! Ring alltid innan du åker dit

Potatis från Kolla potatislager i Kungsbacka

Dagens lastning klar, ca 60 kubik packades i Åsa, resten kommer att fyllas med kläder från bland annat Fjällräven

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.