Mina sidor

15 augusti 2023
Översvämningen tog deras skolböcker
Lourdina står med brunt vatten upp till kjolen utanför sitt eget hem. Hon är lyckligt lottad – för hennes hus står åtminstone kvar. Hon har klasskompisar som fått se sina hem spolas bort. Lourdina längtar tillbaks till skolan, men undrar hur det ska gå. Hon, liksom hundratals fadderbarn i Haiti, har ju förlorat sina skolböcker och skrivblock.
Flicka står i vatten i Haiti

Det var den 2 juni som skyfallen drog in över Haiti. Efter tre dagars intensivt regnande stod tre fjärdedelar av landet under vatten.
– Vägar och broar rasade samman, boskap drunknade och odlingar förstördes. Hem av halm och lera stod sig slätt mot naturens krafter, säger Tony Boursiquot, fältansvarig i Haiti.

Sex av våra sju projektbyar drabbades hårt: Dano, Boyer, Rigaud, Hesse, Marigot och Bois Negresse, där Lourdina bor. De senaste månaderna har vi samlat in pengar för att hjälpa familjerna med det mest akuta.

Nu, när det är dags för skolstart, ställs barnen inför nästa utmaning. När vattnet till slut sjönk undan kunde familjer återfinna bortspolade föremål som grytor, men barnens skolböcker och skrivblock var bortom räddning. Översvämningen förvandlade dem till papier-maché.
– Att samla in pengar till nytt skolmaterial är något vi gör varje år, säger Hoppets Stjärnas insamlingschef Maria Presson. Skillnaden är att Haitis brist på skolmaterial inte brukar vara så här skriande. Men vi är hoppfulla, för vi vet att vi har fantastiska faddrar och givare! Nu när katastrofen har gjort läget extra svårt, då tror jag att alla som kan kommer kliva fram och stötta barnen lite extra.

I svåra tider blir skolan räddningen!

Runtom i världen längtar våra fadderbarn till skolstarten. Till sångerna i klassrummet, till lekarna på skolgården och dofterna från skolköket. Till nya pennor, kritor, block och böcker som de stolt visar upp för sina föräldrar. De förtjänar bästa möjliga skolstart, eller hur?

Det kan du ge dem!

Ge en gåva i vår gåvoshop här!

Barn med skolmaterial i Ghana

 

Två flickor får hjälp med läxor av lärare i Rumänien.

 

Förskola i Argentina. Barn tillsammans med lärare.

 

Barn i Lettland bakar.

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.