Mina sidor

13 oktober 2019
Nya våldsamma demonstrationer i Haiti!
haiti kris

Det senaste årets politiska oroligheter har blossat upp igen. Sedan början av september har protesterna eskalerat och blivit våldsamma på flera håll i landet. Hundratals människor har skadats och minst 18 personer har dödats, bland annat en 17-årig pojke som sköts ihjäl av polis i fredags. Tony, vår projektansvarige i Haiti rapporterar:
– Varje dag är många tusentals demonstranter ute på gatorna. De begär att presidenten ska avgå. Fyra veckors protester har förlamat det vanliga livet för befolkningen. Marknader, skolor och andra inrättningar är stängda. Det är brist på mat, vatten, och sjukvård. Allt detta gör livet farligt. Denna utdragna kris berör alla i samhället och är en stor humanitär katastrof.
Protesterna drivs av ilska över utbredd korruption, galopperande inflation och bristen på basprodukter som mat och bensin. För en månad sedan var det just avsaknaden av bensin som drog i gång de senaste protesterna ordentligt. Folk fick vänta timmar och dagar på att tanka sin bil eller motorcykel. Inte ens det lokala färdmedlet tap-tap kunde transportera människor till jobbet eller skolan.
Många skolor i större städer har inte öppnat sina dörrar på en månad på grund av oroligheterna, våld och frånvaro av säkerhet för elever och lärare.
För Hoppets Stjärnas sju skolor i Haiti är situationen blandad. Tre av skolorna drivs i stort sett normalt då de ligger mer avskilt ute på landet där det är lugnare. För de övriga fyra bedriver vi verksamheten i den mån det går utan att riskera säkerheten för barnen eller personalen.
Stenar har flugit och barrikader brunnit i delar av Haitis huvudstad Port-au-Prince och i andra städer under den gångna veckan. Genomfartsleder ute i landet har blockerats med tvärställda långtradare så passage har varit omöjligt.
En stor demonstrantstyrka protesterade utanför FN’s lokalkontor och bad det internationella samfundet att sluta samarbeta med Haitis president. Det stora målet för demonstranterna är att den korruptionsmisstänkte president Jovenel Moïse avgår omedelbart. De lovar att om så sker så slutar de demonstrera.
Staden och knutpunkten Saint Marc på Haitis västkust där tonårspojken sköts ihjäl för några dagar sedan ligger nära vår skola i Jeanton. Ingen av våra skolor eller elever har drabbats fysiskt ännu så länge. Men landets kristillstånd påverkar allt och alla ändå.
– Situationen är mycket allvarlig. Vi är mycket oroade för landet, våra projekt och för oss själva. Jag hoppas det lugnar ner sig snart så alla kan återgå till normala rutiner. Men matpriserna har ökat igen, och det påverkar barnens skolluncher nu och på sikt. Vi behöver all hjälp vi kan få. Jag är orolig men samtidigt hoppfull, avslutar Tony.
Vi behöver mer resurser för att säkerställa arbetet i Haiti.
Ge en gåva i dag! Så här kan du ge din gåva:
Du kan betala gåvorna med Swish. Vårt swishnr är 900 25 36
Andra sätt att ge gåvor:
Plusgiro 90 02 53-6
Bankgiro 900-2536
Ge valfritt belopp och märk din gåva med ”haiti”.
Star of Hope Nya våldsamma demonstrationer i Haiti! tony 112

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.