Några av dem som evakuerats till Hoppets Stjärnas skola i Taytay

Garry Coruna rapporterar direkt från Filippinerna
Sedan 26 september har vattnet inte sjunkit mer än någon decimeter i Taytay, det står fortfarande midjehögt. För att ta oss till och från skolan åker vi med improviserade båtar. Ett nytt lågtryck är på väg och det betyder mer regn under de kommande dagarna.
Några av dem som evakuerats har insjuknat i bland annat hudsjukdomar efter att ha vistats i smutsigt stillastående vatten. Andra har feber, hosta och förkylning. Vi har hittills kunnat se till att alla evakuerade får tillräckligt med mat och de sanitära behoven sköts bra, trots att det bara finns en fungerande toalett. Trots att det är trångt och ganska torftigt är de evakuerade vid gott mod.

Det finns också de som tjänar på översvämningen

För den som är lite händig, uppfinningsrik och inte rädd för att tillbringa större delen av dagen i vattnet, finns det pengar att tjäna på översvämningen. Många av dem som annars försörjer sig på att leta sopor eller köra små cykeltaxis transporterar nu istället folk som behöver ta sig till och från sina hem, på hemmbyggda båtar. Det blir inga stora summor men tillräckligt för att få ihop mat tyill familjen.

Var med och ge en gåva till vårt katastrofkonto

 

Dela med dina vänner: