Längst österut i Rumänien, på gränsen mot grannlandet Moldavien, ligger byn Murgeni. Trakten befolkas främst av romska familjer, och i ett hus av lerjord och cement bor tioåriga Nicole med sin familj. Familjen består av pappa Fabian, mamma Ionela, två söner och fyra döttrar. Deras gårdsplan har två byggnader – en för människorna och en för deras höns. Utöver farstun har bostadshuset bara två rum, och flera av fönstren är trasiga.

Som så många andra familjer trängs de i ett av husets rum för att hålla värmen. Det är i det rummet de äter, sover och umgås. Här finns en vedeldad spis som hålls i gång de kallare delarna av året. Genom sin värme kan den rädda liv – men den har också varit nära att ta ett liv. Den ärrvävnad som täcker Nicoles rygg och mage vittnar om det. Hon vara bara tre år när hon kom för nära hettan, så att henne nylonklänning fattade eld, och innan föräldrarna kom till undsättning brann den för fullt. Den fruktansvärda olyckan lämnade deras dotter med svåra brännskador över stora delar av kroppen. Nicole säger att hon inte lider av brännskadorna idag, men de stramande ärren påminner både henne om hennes föräldrar om den fruktansvärda upplevelsen. Kanske skulle ärren ha kunnat läka bättre om Nicole kunnat få bättre vård, men hennes familj har nätt och jämnt råd att äta sig mätta.

Som så många andra romer i byn saknar Fabien och Ionela utbildning och är arbetslösa. Det sätter dem i en svår sits, med begränsade framtidsmöjligheter – men de ser desto ljusare på Nicoles framtid. Hon är nämligen ett av de 60 barn i byn som får komma till Hoppets Stjärnas resurscenter i byn. Där de får de tillgång till läxhjälp, utbildningsstöd, mat, toalett, dusch och tvättmaskin. 35 barn kommer hit varje vardagseftermiddag efter skolan med sina läxböcker, och ytterligare 25 ungdomar ingår i en ungdomsgrupp som har regelbundna aktiviteter. Centret erbjuder också fotbollsträning och har ett eget framgångsrikt ungdomslag, ”Star of Hope Murgeni”, som lyckades vinna regionsmästerskapet på sitt allra första försök 2016. Att hänga med i skolan är inte alltid lätt, men med stöd från resurscentret blir det enklare – och Nicole kämpar på så gott hon kan. Hon har nämligen en dröm. Hon, som efter sin olycka inte skulle ha överlevt utan läkarhjälp, vill nu själv bli läkare när hon växer upp.

Min dagbok!

Följ Nicole en dag i Murgeni, Rumänien.

Kl. 07.00 Nicole blir väckt av sina föräldrar, tvättar sig och borstar tänderna. När hon ätit frukost packar hon sin skolväska och gör sig redo att ge sig av tillsammans med sina syskon.

Kl. 07.45 Dags att gå till skolan, som ligger knappt en kilometer bort.

Kl. 08.00 Vid dagens första lektion är ämnet rumänska. Många barn med romsk bakgrund kan inte tala rumänska, men Nicole gillar ämnet och är duktig.

Kl. 08.50 Efter lektionen har eleverna 10 minuters rast, där de får sträcka på benen och brukar hinna leka någon lek innan de gör sig redo för nästa lektion.

Kl. 09.00 Ämnet för lektion nummer 2 är det mest utlärda i världen – matematik.

Kl. 09.50 Dagens andra rast är 15 minuter lång och rymmer ett litet fika. Barnen får varsin croissant och ett glas mjölk.

Kl. 10.05 Äntligen dags för bildlektion! Det här är Nicoles favoritämne, även om hon själv inte anser sig vara särskilt duktig.

Kl. 11.05 Efter en kort rast inleds dagens sista ämne: Medborgarutbildning. Ämnet rymmer ett brett spektrum av kunskaper och syftar till att stärka elevernas livskompetens så att de ska kunna leva ett säkert, hälsosamt och framgångsrikt liv.

Kl. 12.00 Skoldagen är slut, så Nicole packar ihop sina saker skyndar vidare till Hoppets Stjärnas resurscenter.

Kl. 12.30 När Nicole anländer till centret tvättar hon händerna och äter lunch tillsammans med de andra barnen i gruppen.

Kl. 13.00 När de borstat tänderna efter lunchen är det dags för läxläsning. Ibland, när Nicole inte förstår de uppgifter hon fått med sig hem från skolan, ber hon centrets ungdomsledare Andrei om hjälp. Och ibland, när hon förstår, hjälper hon de barn som inte har förstått.

Kl. 15.00 Efter ett par timmars läxläsning är det dags för lite avkoppling och lek. Beroende på vilken veckodag det är får barnen lägga pussel, måla eller titta på tecknad film. Centrets personal ser till att regelbundet anordna olika meningsfulla och utvecklande aktiviteter.

Kl. 16.00 Det är dags att säga adjö till resurs centret för idag.

Kl. 16.30 Väl hemma hjälper Nicole till med hushållssysslorna, och ser bland annat till att familjens hönor får mat. Efter det leker hon gärna lite med sina syskon och några av grannbarnen.

Kl. 19.00 Familjen äter en gemensam middag i husets enda uppvärmda rum. Ofta blir det sallad med någon korv till, exempelvis salami. Idag har de fått ett matpaket från Hoppets Stjärna så glädjen är extra stor.

Kl. 20.00 Dagen slutar som den började, med några minuters tandborstning. Efter en händelserik dag är det dags för Nicole att gå och lägga sig igen. God natt!

Romasatsningens 4 grundpelare

1. Utbildning
Barnens skolgång är avgörande för romernas framtid, men på grund av usla förutsättningar är det alltför vanligt att romska barn aldrig tar examen. Därför erbjuder vi läxhjälp och extraundervisning med peda-gogisk handledning i alla våra resurscenter. Vi verkar dessutom för att fler romska skolbarn ska kunna studera vidare efter grundskolan.

2. Hälsa
En stor del av ohälsan bland romerna kan spåras till miserabla hem-miljöer med loppor, löss, bakterier och förorenat drickvatten. Vi gör därför insatser för att förbättra hemförhållandena, och i våra resur-scenter erbjuder vi dusch- och tvättmöjligheter som de flesta saknar i sina egna hem. Samtidigt utbildar vi både barn och vuxna om vikten av god hygien som grund för bättre hälsa.

3. Jobbskapande åtgärder
Att skapa arbetstillfällen är en nyckelfråga där Hoppets Stjärna arbe-tar långsiktigt. Genom ett samarbete med ”Focus Business School” får vuxna lära sig vad de behöver för att kunna ägna sig åt entrepre-nörskap. Efter kursens slut får de bästa möjliga förutsättningar att örvalta sina kunskaper och bli egna entreprenörer.

4. Strukturella frågor
Många romer lever idag som papperslösa och hamnar därför utanför landets sociala trygghetsnät. Samtidigt är analfabetismen bland vuxna romer utbredd och försvårar kontakten med myndigheter. Genom våra resurscenter får de hjälp med allt från folkbokföringsärenden till lagfarter för sina hem och stöd vid kontakt med myndigheter.

Dela med dina vänner: