Mina sidor

15 mars 2019
Nedräkningen har börjat

Hoppets Stjärna firar 50 år 2020.
På nyårsafton, när 2019 lämnar över stafettpinnen till 2020, kommer det att firas lite extra hos syskonen Lennart, Maria och Ulrika med familjer. Då har det nämligen gått 50 år sedan deras pappa, Erik Gunnar Eriksson, grundade Hoppets Stjärna.
Nu vill de ha din hjälp att forma firandet under jubileumsåret!
Brasilien, 1969. En kvinna bär sitt döende spädbarn genom slumkvarteren i Francisco Sá. Hon räcker över sonen Paulo till missionären Erik Gunnar från Sverige, och säger de ord som ska förändra allt:
”Snälla, be för att min son ska få leva!”.
I det ögonblicket tänder hon en glöd inom Erik Gunnar som aldrig kommer slockna. Det börjar med drömmen om ett barnhem där, i den brasilianska slummen – och 1970 slår det upp sina portar. På hemmet, som får namnet ”Hoppets Stjärna” blir Paulo det allra första barn som tas omhand.
Star of Hope Nedräkningen har börjat månadsbrev 7 1
Men Erik Gunnars resa har bara börjat. Själv beskriver han det som att mötet i Brasilien ledde till hans andra omvändelse. Med devisen ”Tro är handling!” engagerar han människor runtom i Sverige att själva agera för en bättre värld. Tillsammans med sonen Lennart grundar han en dotterorganisation till sin missionsverksamhet Tältmissionen. Så föds Hoppets Stjärna, med fullt fokus på sociala och humanitära insatser.
– Min far berättade för oss hur Gud hade talat till honom och gett honom ett nytt kall, minns Lennart. Vem kunde tro att hans möte med lille Paulo skulle utvecklas till en världsomspännande organisation?
För så är det: Drygt 49 år efter det första barnhemmets invigning når Hoppets Stjärna dagligen ut med utbildning, mat och vatten till över 30 000 barn i fem världsdelar. Men världshögkvarteret ligger fortfarande i en ombyggd ladugård vid Erik Gunnars föräldrahem i Kärrsjö, mitt i de ångermanländska skogarna. Därifrån hanteras all administration av enbart fem personer; inräknat verksamhetschefen Ulrika Kallin Eriksson.
– Vi är små i Sverige men stora ute i världen, konstaterar hon. På så vis håller vi nere kostnaderna och kan göra större skillnad på plats i våra projektländer. En viktig del av vårt framgångsrecept handlar om att vi i varje land låter arbetet ledas av lokala eldsjälar som har en djupgående förståelse för sitt samhälle, och brinner för att hjälpa sina landsmän. Vi känner dem alla personligen, och de i sin tur känner nästan varje barn vid namn. Det känns verkligen som att vi alla tillhör samma stora familj.
Star of Hope Nedräkningen har börjat månadsbrev 5 1
Erik Gunnar Eriksson lämnade jordelivet 2006, men hans tre barn kämpar dagligen för att föra arvet vidare.
– Allt det här kom från ingenting, säger mellandottern Maria Presson. Från en människa som saknade utbildning, som hade stökiga ungdomsår, som hade haft svårt att hitta sin plats i livet. Han var uträknad av så många, och de fnös åt hans storslagna planer som i deras ögon saknade all verklighetsförankring. Att han lyckades bygga upp en organisation som har hjälpt hundratusentals barn i snart 50 års tid är inget annat än ett mirakel.
Maria har varit engagerad inom sin pappas verksamhet hela livet och ansvarar idag för relationen till de livsviktiga gåvogivarna.
– De är det viktigaste vi har, slår hon fast. Utan trogna givare skulle vi inte kunna hjälpa ett enda barn.
Det är något som även systern Ulrika skriver under på.
– Jag är så oerhört tacksam över varje person som tror på oss och vårt arbete, och som är beredd att offra en del av sin egen inkomst för att hjälpa barn i nöd. Du som ger gåvor gör en fantastisk insats!
En titt i registren vittnar om något rörande: Majoriteten av de givare som rekryterades under 70- och 80-talet har fortsatt stödja arbetet ända sedan dess. Även på ålderns höst fortsätter de äldsta givarna att vara med och kämpa för att ge barn en framtid.
Star of Hope Nedräkningen har börjat månadsbrev 4 1
– En sak som vi får fler och fler frågor om är möjligheten att testamentera delar av sin kvarlåtenskap till Hoppets Stjärnas arbete, berättar Ulrika. Det känns oerhört hedrande att så många har oss i åtanke. Därför har vi börjat förbereda ett informationsutskick om just testamenten – men vad vi verkligen hoppas på är ju att alla våra givare ska leva vidare, få vara friska och kunna fira 50-årsjubiléet med oss. Lennart nickar instämmande.
– Vi vill göra 2020 till hela familjens jubileumsår – och då talar jag om den globala Hoppets Stjärna-familjen. I den ingår alla medarbetare, volontärer och givare som är med och gör det här fantastiska arbetet möjligt. Vi vill att hela jubiléet ska bli en hyllning till dem. Därför vill vi ge oss ut på en tackturné och besöka så många platser vi bara kan, runtom i Sverige. Hör gärna av dig om du vill att din lokala kyrka eller förening ska få besök av oss!
Vill du vara vår volontär?
Jubileumsåret närmar sig med stormsteg, och förhoppningsvis kan tackturnén stanna till på just din ort. Är du intresserad av att vara med och hjälpa till?
Sätta upp affischer, hjälpa oss organisera träffen eller tipsa oss om givare som förtjänar att uppmärksammas?
Tveka då inte att kontakta oss – för vi kan inte göra det här utan dig!
Ring 0662-461 00 eller skicka ett mejl till jubileum@starofhope.org
Star of Hope Nedräkningen har börjat månadsbrev 9
Star of Hope Nedräkningen har börjat månadsbrev 2 1

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.