Mina sidor

Gåvokorg

21 juni 2010
Nästa katastrof snart ett faktum

Naomie är fem år och bor i ett av Port-au-Prince måna tältläger, foto: Dennis Thern

Med lånad spade och hink, gräver tvillingarna Naomie och Nemi efter grus och sten. Gruset ska de lägga som golv inne i familjens enkla tält. Under nattens regnoväder har jordgolvet förvandlats till decimetertjock lervälling. Så gott de kan försöker de att lösa problemet, de vill och måste förbättra sin bedrövliga situation.

DIN hjälp behövs NU!

Situationen i Haitis tältläger blir allt sämre. Ändå väljer många att stanna kvar. Landsbygdens begränsade möjligheter gör att få vill flytta tillbaka dit.

Genom skolor och genom samarbete med lokala byorganisationer bygger Star of Hope upp framtidsmöjligheter på landsbygden. Där behövs skolor, bostäder, arbetstillfällen och mat. Tillsammans med dig vill vi ge ett alternativ till livet i tältlägren, en möjlighet till ett liv där man kan känna värdighet och stolthet. En möjlighet till skolgång för barnen, försörjningsmöjligheter, ordentliga bostäder. 

Ge din gåva till återuppbyggnaden i Haiti här

Naomi och Nemi vaknade imorse, indränkta i lera, foto: Dennis Thern

Haiti är mitt inne i regnperioden. Marken i de många tältlägren förvandlas till lervälling, gator och torg svämmas över av smutsigt vatten blandat med sopor. Vattenrännor, avlopp och kloaker svämmar snabbt över. I lägren sover många direkt på marken, på enkla liggunderlag eller filtar som snabbt blir både blöta och leriga.

Precis bredvid ett av Star of Hopes barnhem i Carrefour har ett tältläger för cirka 20 000 människor upprättats. Här fruktar man regnen som varje dag gör situationen värre. Nu väntar nästa katastrof; vattnet, som blandats med avloppsvatten och avföring från tusentals människor, utgör ett hot i sig. Risken för epidemier av malaria, denguefeber, diaréer och typhoid är överhängande. Att försöka hålla någon form av hygien är nästan omöjligt.

1 miljon i tältläger
Vart ska de ta vägen? Finns det några alternativ? Alla vill vara kvar i Port-au-Prince, möjligheternas stad som står i ruiner. Det är här det delas ut matpaket. Det är här man kan få jobb som gatusopare. Det är här man kan tigga. Fortfarande, fem månader efter den svåra jordbävningen, bor över en miljon människor hopträngda i tältlägren runt om staden. De som kunnat har gett sig iväg, tillbaka till den landsbygd de en gång flydde från.

Naomie torkar sig i pannan och gräver sedan enträget vidare. Handen lämnar efter sig en gråvit fläck och jag funderar en stund på när och hur tjejerna ska kunna tvätta av sig leran som nu torkat och ligger som ett lager över både armar och ben. Nattens skyfall gjorde att hela familjen vaknade, indränkta i lera från topp till tå. Ändå ser jag hopp i deras kämpande. På sitt sätt försöker de förbättra sin bedrövliga situation. Här finns ingen plats för gnäll eller väntan på hjälp från annat håll. Det tar för lång tid. Gruset som de hittar i resterna efter ett av de många raserade husen, hjälper dem tillfälligt. Med deras kampglädje och energi tror jag det finns hopp för både dem och familjen. De kommer att lösa kommande problem, det är jag helt säker på.

Naomie och Nemi försöker förbättra golvet inne i familjens tält, foto: Dennis Thern

Den raserade skolan i Hesse, en av många skolor som nu behöver byggas upp igen, foto: Dennis Thern

Din gåva räddar liv

Skolor; raserade skolor behöver omgående byggas upp. Flera av Star of Hopes skolor behöver byggas ut med fler klassrum och bättre utrustning. Kostnad minst 18 miljoner kronor (15 miljoner har hittills kommit in)
Skolmaterial; skolböcker, pennor, anteckningsböcker, skoluniformer och skolväskor förstördes i jordbävningen, detta behöver ersättas. Kostnad 170 kronor per elev
Mat; dåligt utvecklat jordbruk, återkommande naturkatastrofer och den svåra internationella livsmedelskrisen gör att Haiti saknar mat. Ute i byarna är situationen desperat, sedan jordbävningen har många byar ökat med uppemot 25%. Kostnad 5 kronor per dag och barn
Bostäder; tusentals bostäder har rasat, befolkningen bor nu i enkla, mycket bristfälliga skjul som de byggt upp av vad de kunnat få tag i. Ordentliga plåttak behövs, kostnad 1 000 kronor per familj
Nytt utsäde; många familjer har tvingats äta upp sitt utsäde, speciellt i familjer som fått ta emot hemvändande släktingar från den raserade huvudstaden. Under juli och augusti måste utsädet i jorden. Varje familj behöver en säck säd, 35 kg; majs, bönor eller manioc. Kostnad: 350 kronor/familj

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.