Mina sidor

23 april 2012
Möt Rebecca – en av våra morsdagsmammor

Rebecca Austria tillsammans med sin familj

Text & Foto: Dennis Thern

Rebecca Austria, 44, bor med sin man och fem barn i ett risigt träskjul i slummens Taytay. Hennes dagar börjar klockan halv fem, då hon går upp och rullar fiskbullar som hennes man ska sälja. Sen väcker hon barnen och ger dem lite frukost innan hon påbörjar sin arbetsdag som städerska på Star of Hopes skola.

– Det ger lite stabilitet. Det är ett jobb, och jag trivs på skolan. Jag städar klassrummen, allmänna utrymmen och toaletterna, säger Rebecca.

Vi befinner oss i hennes hus i Taytay, ett fattigt område i utkanten av Filippinernas huvudstad Manila. För att komma hit har jag letat mig in bland de trånga gångarna i de fartfyllda kvarteren, där starka dofter och ljudet från barn som ropar och leker dominerar intrycken. Rebecca visar mig runt i huset, som är byggt en meter över marken för att undvika översvämningarna som återkommer varje gång det regnar.

Bostaden är uppdelad på två små rum. I det inre rummet står en säng, det yttre rummet har en liten kokvrå, en soffa och en skitig spegel som hänger på vägen vid dörren. Det är trångt, mörkt och väldigt svårt att se hur det kan bo sju människor här. Rebecca berättar:

– Det är inte mycket, men det är tak över huvudet. Vi har någonstans att sova och vara och plåttaket skyddar mot regn. Däremot är golvet rangligt och ibland läcker det vid fönstren. Vi är fattiga och har inte råd med något bättre just nu. 

Familjen hyr sin bostad för 800 pesos i månaden, och det är inte mycket man får för det. Vid ett tillfälle, när vi alla trängs i det varma, inre rummet, knakar det till och sen syns det plötsligt sprickor i det tunna trägolvet. Läskigt och farligt.

– Vi vill gärna ha något bättre, men vi har inte råd. Det som är bra är att det är nära till skolan för mina barn och för mig som jobbar där, säger Rebecca.

Förutom hyran så betalar familjen också cirka 600 pesos i månaden för elektricitet. Elen används till teve och en liten stereo som står för familjens underhållning. Sedan bordsfläkten gick sönder för ett tag sen så är det ofta väldigt varmt i bostaden enligt Rebecca.

– Fläkten var bra, dels rörde den runt luften och dels blåste den bort myggor och flugor. Jag hoppas vi kan köpa en ny snart, säger hon.

Rebecca jobbar som städare på skolan från 6.30 – 18.30 på vardagarna och trivs bra även om det inte ger några stora inkomster.

Familjen köper vatten för två pesos per gallon från en vattenbutik. Man har inte heller någon toalett så man går till en allmän toalett i området där man bor.

Rebecca är ledsen att hon inte kan ge barnen ett bättre liv, men poängterar att hon gör så gott hon kan:

– Vi kämpar på och gör det bästa av situationen. Vi vill gärna ha ett eget hus, men det är inte lätt att spara något med alla de utgifter vi har för att klara det dagliga. Det viktigaste är att barnen får gå i skolan. Vi hoppas de ska kunna skaffa sig ordentliga yrken och tjäna lite mer pengar.

GE KÄRLEK OCH UPPMUNTRAN TILL ALLA SOM KÄMPAR – GE EN GÅVA HÄR!

Rebecca gör sig klar inför arbetsdagen

Här trängs sju personer utan toa eller fläkt

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.