Mina sidor

6 maj 2013
Möt Rebecca Asadil från Ghana

rebecca asadil går på en av star of hopes skolor i ghana

Att gå i skolan är en mänsklig rättighet och en förutsättning för att människor ska kunna utveckla sina liv och samhällen. Ändå har 61 miljoner barn i världen aldrig satt sin fot i en skolbyggnad. Rebecca Asadil från Ghana har funderat mycket på detta. 

Det största hotet mot barns utbildning är fattigdom. Många föräldrar har helt enkelt inte råd att betala skolavgifter, uniformer och andra kostnader. I stället får barnen hjälpa till med att försörja familjen. Dessa barn får sedan sämre möjligheter att exempelvis ta hand om sin hälsa, skaffa ett arbete och en inkomst. 

På en av våra skolor i Ghana finns 12-åriga Rebecca Asadil. Hon har funderat mycket på skolan och utbildningens roll för barns och länders utveckling: 

Vad tycker du om skolan, Rebecca? 

Jag tycker att skolan är mycket viktig. Utbildning är nyckeln till utvecklingen i Ghana. Nu för tiden finns det bättre möjligheter att utbilda sig i Ghana än förr, fast fortfarande är det många jätteduktiga barn som inte får chansen att gå i skolan för att de kommer från fattiga familjer.

Finns det något du inte gillar med skolan?

Det finns skillnader i det ghananska utbildningssystemet när det gäller killar och tjejer i Ghana. Det är dåligt. Det är ingen tvekan om att vissa delar av Ghana bara satsar på pojkarnas utbildning. Många föräldrar säger att de inte tänker slösa sina pengar på flickorna, eftersom de snart kommer att gifta sig och då kommer de inte att behöva någon utbildning, eftersom de kommer stanna hemma och ta hand om barnen och huset. Det tycker jag är fel. Föräldrarna borde inte tycka att flickornas plats är i köket, utan se till att de får utbilda sig!

Ge barn som Rebecca en bra start i livet – Bli fadder!

Bli Stjärnfadder du med eller ge en gåva som gör skillnad.

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.