laurentsio pettersson, ambassadör för Star of Hopes arbete i Rumänien

“Ingenting är omöjligt”. Det är mottot för Laurentsio Pettersson, nybliven och engagerad ambassadör för Star of Hope/Hoppets Stjärnas arbete i Rumänien.

Och Laurentsio vet vad han pratar om. Som ettåring lämnades han på institution i Rumänien, en plats han trodde skulle ta livet av honom. Som elvaåring adopterades han till Sverige och idag står han framför oss som trefaldig guldmedaljör från special olympics och som tvkändis från svt:s “Mot alla odds” – programmet där nio deltagare vandrade 150 mil genom svårgenomtränglig Afrikansk terräng. Nu ser han fram emot att vara med och förändra situationen för barn som föds med funktionsnedsättning i Rumänien. 

Välkommen som ambassadör för Star of Hope/Hoppets Stjärnas arbete i Rumänien! Berätta, hur känns det?

– Det känns jättespeciellt, när jag bodde på institution i Rumänien trodde jag aldrig att jag en dag skulle få kalla mig ambassadör. Känns jättespännande att arbeta med detta och få göra något bra för barnen!

– Vad hoppas du kunna åstadkomma som ambassadör för Star of Hopes arbete i Rumänien?

– Jag vill inte att barnen ska lämnas på institution. Jag vet att det är tufft för barnen. Hemskt tufft. Jag råkade själv ut för det och nu vill jag vara med och stoppa det. Familjerna ska inte skicka bort sina barn, utan få hjälp att ta hand om barnen själva.

Du har besökt Star of Hope/Hoppets Stjärnas dagcentral i Iasi (Rumänien). Hur var det?

– Det var perfekt, så bra. Alla tog hand om varandra, barnen mådde så bra! Fanns ett rum med leksaker, färger… När jag var barn hade vi inga leksaker alls. Jag hoppas man kommer bygga fler sådana här rehabiliteringscentran, så barnen kan få hjälp och bo kvar hos sina familjer.

Vad sa barnen när de fick träffa dig och höra din livshistoria?

– De tyckte det var starkt. Jag fick träffa ett par ungdomar och berätta om mitt liv, och de blev så jätteglada. Jag sa till dem att man inte ska ge upp, bara kämpa vidare. En av tjejerna ville till exempel dansa och jag sa till henne att kämpa. Ingenting är omöjligt!

I morgon är en speciell dag har vi förstått, vad händer då?

– I morgon delar jag ut fina priser till de som tävlar på special olympics på Stadion i Stockholm. Jag delar ut tillsammans med Prins Daniel. Så han blir prins nummer två och jag blir prins nummer ett, haha!

Laurentsio tillsammans med Lennart Eriksson

Laurentsio Pettersson tillsammans med Star of Hope/Hoppets Stjärnas verksamhetschef Lennart Eriksson 

Dela med dina vänner: