Mina sidor

14 januari 2019
Mico i Filippinerna

Mico är 12 år. I många år arbetade han för att familjen skulle överleva. Nu har han äntligen börjat skolan!
Mico Tonio är 12 år och går i årskurs 2 på Hoppets Stjärnas skola i Taytay, på Filippinerna. Ja, du läste rätt. Mico går i åk 2. Han har inte gått så länge i skolan än eftersom han hjälpt familjen och försökt att tjäna pengar på skrot. Mico samlade och sålde plastflaskor till skrothandlare som sålde dem vidare till återvinningscentraler.
Micos mamma Marijo ville att han skulle få gå i skolan. Hon vände sig till Hoppets Stjärna som sa ja, fastän de flesta som börjar årskurs 1 är mycket yngre. Det går bra för Mico i skolan. Hans favoritämne är matte. Nu när Mico går i skolan har han börjat drömma om en annan framtid.
– Jag vill ha ett riktigt yrke. Sjömän tjänar bra, det vill jag bli!
Marijo är glad för att Mico kan gå i skolan.
– Jag känner mig tacksam! Det betyder mycket för oss. Min man och jag vill att barnen ska få det bra. Jag förstår att Mico ville hjälpa familjen eftersom vi har det svårt och kämpar för att överleva, men skolan är viktig för barnens framtid. Skolan där Mico går har funnits i 29 år. I januari 2018 firades skolans årsdag med en fest och danstävling.
– Det var jättekul. Vi dansade en ny dans.
Star of Hope Mico i Filippinerna 201802 PH Taytay Mico Tonio 0008
Familjen bor i ett hus av cement och plåt. Mico har tre äldre systrar: Maricel är 13 år, går i årskurs 6 och vill bli läkare. Maria Cassandra är 14 år. Hon går i åk 8 och vill bli lärare. Michaela Joy är 15 år och går i åk 7. Hon har inte bestämt vad hon vill bli än. Mamma Marijo tar hand om hemmet. Barnen hjälper också till med olika hushållssysslor. Micos pappa Michael som är byggnadsarbetare letar nya jobb varje dag och tar de tillfälliga arbeten han kan få. Familjen har en enkel bostad av cement i det fattiga Pasig nära Taytay. Tidigare hade de bara ett rum, men det senaste året har familjen byggt en våning till av plywood och plåt, för att få mer utrymme.
Mico letar fortfarande plastflaskor som han kan panta, men bara på helgerna. I Micos dagbok kan du läsa hur en vanlig dag i hans liv kan se ut. På fredagarna ser schemat lite annorlunda ut.
– Då har vi musik, bild och idrott. Vi sjunger, spelar instrument och ritar och målar. På gymnastiken spelar vi basket, badminton och volleyboll, gör olika övningar eller leker kull på skolgården.

Min dagbok!

Följ Mico en dag i Taytay på Filippinerna
Kl. 06.00 Det börjar bli ljust ute, och livligt på gatan utanför. Ett par av mina systrar går i skolan på förmiddagen så de ger sig av tidigt. Jag ligger kvar på madrassen.
Star of Hope Mico i Filippinerna 201802 PH Taytay Mico Tonio 0012
Kl. 07.00 Om mamma inte väckt mig innan så går jag upp nu. Jag borstar tänderna och sen tar jag en dusch. Vi har inte rinnande vatten, utan hämtar från en byggnad på gatan. Jag tar en skopa och öser vatten över mig.
Kl. 07.45 Jag äter frukost. Mamma kokar ris. Till det får jag ägg, och ibland när det finns så får jag en korv också.
Star of Hope Mico i Filippinerna 201802 PH Taytay Mico Tonio 0001
Kl. 08.30 Jag sopar golvet. Först på övervåningen efter att vi ställt undan madrasserna vi sover på. Sen sopar jag undervåningen.
Star of Hope Mico i Filippinerna 201802 PH Taytay Mico Tonio 0005
Kl. 09.15 Nu gör jag läxorna. Börjar med matten eftersom den är roligast. Sen de andra sakerna.
Kl. 11.30 Nu gör jag mig ordning. Jag packar väskan, och tar på mig skoluniformen. Det är blåa byxor, vit skjorta och svarta skor. När jag kommer till skolan brukar jag leka med några klasskompisar på skolgården innan klockan ringer in.
Star of Hope Mico i Filippinerna 201802 PH Taytay Mico Tonio 0018 1
Kl. 12.30 Första lektionen: engelska. Det är kul, men svårt. Men jag måste lära mig om jag ska bli sjöman.
Andra lektionen: filippinska, vårt modersmål. Viktiga att kunna.
Tredje lektionen: matte. Kul och bra att kunna. Vi har en bra lärare.
Kl. 15.00 Rast i 30 minuter. Vi leker och spelar basket. Ibland, om jag har pengar, går jag till kiosken och köper nått att äta.
Star of Hope Mico i Filippinerna 201802 PH Taytay Mico Tonio 0019
Kl. 15.30 Efter rasten har vi geografi, naturkunskap och historia. Just nu läser vi om filippinsk historia, det är kul.
Kl. 18.00 Skoldagen är slut. Jag säger hej då till mina kompisar och går hem. Det tar cirka 20 minuter. Först följer jag en lite större väg och sen ett par smågator. När jag kommer hem brukar jag se om mamma behöver hjälp med något, som att handla något från affären till exempel.
Kl. 19.00 Middag. Blir ofta ris med något till. Min favorit är grillad kyckling, men det får vi inte så ofta. Det blir ägg eller korv igen.
Kl. 19.30 Vi tittar på nyheterna på tv, hela familjen. Sen vill mina systrar titta på någon serie. Jag brukar sitta med ibland, annars går jag ut och leker.
Kl. 21.00 Jag borstar tänderna och sen går jag och lägger mig. Det är skönt att vi har en övervåning att sova på nu. God natt!

Tack för att du är fadder!

Tack för att du vill vara med att förändra barnens situation till det bättre i Ghana. Det betyder så mycket att du finns där för våra barn. Vi kan inte lösa alla Haitis problem över en natt, men tack vare att du bryr dig kan barn som Lydia vakna varje morgon och känna framtidshopp. Det ger henne kraft, lust och motivation att kämpa vidare mot nya mål.
Andra barn som blir hjälpta känner likadant – och tillsammans har de vad som krävs för att göra Ghana till en bättre plats att leva på. Genom att hjälpa ett barn idag bidrar du till att forma en ny generation som med gemensamma krafter kan lyfta sitt älskade hemland från fattigdom till framgång. Därför är din hjälp ovärderlig. Än en gång, ett djupt och varmt tack!

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.