Lydia är elva år och går i årskurs fem på Hoppets Stjärnas skola i Pechi, Ghana. Hennes favoritämne är det lokala språket twi. När hon blir stor vill hon bli en bra och duktig lärare, precis som Lydias fröken.

Lydia bor med sin mamma, pappa och fyra syskon i ett hus byggt av cementblock. Ett rum används som kök, och det andra rummet fungerar som sovrum. Där finns en fläkt och ett kylskåp, men de kan bara användas ibland eftersom elen inte alltid är på i byn.

Mamman odlar majs och en rotfrukt som heter kassava till familjen. Pappan är byggnadsarbetare men det finns inte så mycket jobb. Familjen kämpar för att få pengarna att räcka till mat och räkningar.

Alla i familjen hjälps åt med vardagssysslor. Varje dag hämtar Lydia vatten.
– Det är inte så långt att gå men tungt att bära på huvudet, berättar hon. På skolan leker Lydia och hennes kamrater lekar, som exempelvis sasakoma. I rutan på nästa sida kan du läsa om hur det går till! Lydia gillar sin skola.
– Vi har bra stämning i klassen och trivs ihop. På rasterna leker vi och spelar fotboll, säger Lydia.
– Jag gillar också att vi får lunch i skolan. Det är bra mat!

SASAKOMA

Ordet ”sasakoma” kan översättas med ”höken”. Leken påminner om rovfågelns jakt på kycklingar.

Tre eller fler barn sitter på huk eller knä på marken. Alla tar varsin sten. Stenarna ska flyttas till nästa person till höger samtidigt som man tar emot stenen som kommer från vänster. Om någon inte hänger med i tempot, som ökar hela tiden, åker personen ut. Spelet fortsätter tills det bara är en person kvar – han eller hon har vunnit.

Under leken gång sjunger barnen en sång om hur farlig höken är för kycklingarna, och hur hönan måste skydda sina kycklingar. Hönan säger till kycklingarna att de måste vara försiktiga. De får inte vandra iväg från sin mamma.

Min dagbok!

Här berättar Lydia om sitt liv.

Kl. 06.30 Där jag bor blir det ljust runt klockan sex, men jag brukar vänta en halvtimme innan jag går upp. Utanför huset finns en skog och jag kan höra fåglar och andra djur som också vaknat.

Kl. 07.15 Innan jag äter frukost hämtar jag vatten. Sedan tvättar jag mig, äter och borstar tänderna.

Kl. 07.45 Jag tar på mig skoluniformen och går till skolan, den ligger nära mitt hus. Fler kamrater hakar på utmed stigen.

Kl. 08.00 Det första ämnet brukar vara matematik. Det är kul men lite svårt. Sedan läser vi om Ghanas geografi, historia och kultur. Vi lär oss även sånger och olika danser.

Kl. 10.15 Rast! Tid för lekar. Ibland spelar vi även fotboll.

Kl. 10.30 Vi läser religion och lär oss hur vi ska vara mot varandra. Det är viktigt.

Kl. 12.00 Lunch. Vi har ett nytt skolkök. Det är bra. Många skolor serverar ingen lunch.

Kl. 12.45 Vi läser hälsokunskap och lär oss hur vi ska ta hand om miljön.

Kl. 13.45 Dagens sista ämne är engelska. Några dagar i veckan läser vi även vårt lokala språk twi. Det tycker jag om.

Kl. 14.30 Skolan är slut. När jag kommer hem byter jag om och hämtar vatten.

Kl. 16.00 Jag hjälper mamma att förbereda maten. Oftast mosar jag grönsakerna.

Kl. 16.30 Jag passar på att göra mina läxor innan det blir för mörkt.

Kl. 17.30 Före middagen sopar jag golven. Sedan äter vi tillsammans.

Kl. 20.30 Solen har gått ner. Det är mörkt och dags att sova. God natt!

Tack för att du är fadder!

Tack för att du vill vara med att förändra barnens situation till det bättre i Ghana. Det betyder så mycket att du finns där för våra barn. Vi kan inte lösa alla Haitis problem över en natt, men tack vare att du bryr dig kan barn som Lydia vakna varje morgon och känna framtidshopp. Det ger henne kraft, lust och motivation att kämpa vidare mot nya mål.

Andra barn som blir hjälpta känner likadant – och tillsammans har de vad som krävs för att göra Ghana till en bättre plats att leva på. Genom att hjälpa ett barn idag bidrar du till att forma en ny generation som med gemensamma krafter kan lyfta sitt älskade hemland från fattigdom till framgång. Därför är din hjälp ovärderlig. Än en gång, ett djupt och varmt tack!

Dela med dina vänner: