27 februari 2018
Livsviktiga måltider
Skollunch i Ghana

”Välkomna in!”
Jublet är stort när skolan i Gomoa Dominase inviger sitt nya skolkök. Det handlar nämligen inte bara om en upprustning av lokalerna, utan om en satsning på barnens överlevnad. Så viktig är skolmaten här i Ghana.
“Äckligt! Jag vill inte ha!”
Det är inte helt ovanligt att det låter så bland barn i svenska skolor när de inte gillar vad som bjuds i matsalen. Vi svenskar har nämligen förmånen att kunna ta för givet att vi kommer somna mätta, varje dag, varje år. Men hur skulle det se ut om maten inte var en självklarhet? Om hunger var ett påtagligt hot? Om du aldrig visste säkert när mamma och pappa kommer ha någon mat att ge dig nästa gång? Om den enda måltid som du kunde vara säker på att få serverades i skolan? Då skulle skollunchen bli dagens höjdpunkt; en stund att längta till och ett välsignat stöd för kämpande föräldrar. Då skulle barnen sluka maten som serverades och glädjas över varje tugga.
Star of hope Livsviktiga måltider charitySå ser det ut i Hoppets Stjärnas skolor i bland annat Kenya och Ghana. Där går det barn som vet alltför väl hur det känns att somna hungrig. Många återvänder undernärda efter skolloven, för den enda måltid de kan vara säkra på att få under en dag serveras i skolan. Därför lägger Hoppets Stjärna tid, möda och resurser på att ge varje barn en näringsriktig måltid varje skoldag. Den maten hjälper dem att växa, både på längden och som personligheter – för med ett varmt mål mat i magen blir det så mycket lättare att ta till sig nya kunskaper. Gomoa Dominase är en av sex byar i Ghana där vi driver skolor, och det nya skolköket är efterlängtat. Det gamla var bortom räddning, men efter rivningen användes samma grundfundament när det nya byggdes upp. Plattformen reparerades och ett nytt hus växte fram med nya dörrar, fönster, takplåt, takrännor och, sist men inte minst, nydragen elektricitet. Nu har alla skolkök kylskåp och gasolkök vilket innebär ett lyft för skolbespisningen. Det glädjer Charity Frempong, ansvarig för Star of Hope Ghana.
– Äntligen har vår kokerska ett avskilt och hygieniskt utrymme att laga mat på, säger hon. Vi är så stolta över det här, och så tacksamma gentemot alla givare som har gjort det möjligt. Vi som jobbar här i Ghana uppskattar verkligen all hjälp och omtanke som ni ger våra barn.
Star of hope Livsviktiga måltider skolkok i ghana

LÅT INTE HUNGERN ÅTERVÄNDA!

Skolmaten i Ghana och Kenya är livsviktig för barnen, men raskt stigande matpriser gör det allt svårare för oss att mätta alla som behöver oss. Nu behövs varje krona vi kan få i kampen för att hålla hunger och undernäring på avstånd.
HJÄLP OSS ATT FYLLA BARNENS TOMMA MAGAR!
Genom att bli lunchkompis, eller att höja ditt Lunchkompisbelopp, med 25 kr/månad – kan du se till att fler barn får vara mätta – både idag, imorgon och under de år som väntar.
BESÖK STAROFHOPE.SE/25KR
ELLER RING 0662-461 00!