Mina sidor

12 juni 2018
Lean i Filippinerna

En av de 1 800 eleverna på Hoppets Stjärna skola i Taytay, Filippinerna, som nu börjar skolan igen är Lean, 10 år. Hon avslutade årskurs fyra med goda betyg och tycker det är kul att börja igen.
– Det gick bra förra året, och jag hoppas förbättra min betyg det här året. Mina favoritämnen är filippinska och naturvetenskap, säger Lean.
Star of Hope Lean i Filippinerna lean small 8
Skolan är populär och trångbodd. Hoppets Stjärna håller på att bygga ut skolan och förhoppningsvis är den nya skolbyggnaden klar 2019. Taytay växer och trycket är hårt på skolplatserna i området. Vi vill hjälpa så många som möjligt och sedan flera år har vi två skift på skolan, ett förmiddagsskift för högstadiet och ett eftermiddagsskift för grundskolan. Lean går i grundskolan och går i skolan på eftermiddagarna. Hon börjar 12.40 och skoldagen är över klockan 18. Det tar henne 20 minuter att gå till och från skolan.
– Jag och några klasskamrater följs åt. Vi bor inne i ett rätt lugnt område, men den sista biten till skolan måste vi gå längs stora vägen. Det är lite läskigt, men vi hjälps åt, säger Lean.
Star of Hope Lean i Filippinerna lean small 10
Det är bra att Lean tar sin skolgång på allvar och gör sitt bästa. Hon drömmer om att bli lärare när hon blir vuxen. Precis som många andra barn i Leans ålder så måste man hjälpa till i hushållet. Lean brukar sopa golvet inomhus och även framför dörren till bostaden. Hon diskar även efter familjens måltider. Huset består av cementklossar och plywood.
– Innan jag går till skolan hjälper jag till hemma, sen gör jag läxorna. Alla vi syskon måste hjälpa till. Mina bröder hämtar vatten till exempel.
Star of Hope Lean i Filippinerna lean small 6
I Filippinerna är dans och sång en viktig del av det dagliga livet. Så även för Lean. På skolans årsdag i januari arrangeras ”Foundation Day”, eller grundardagen. Då ställer alla klasser upp i en danstävling och tävlar mot varandra. Det är olika traditionella danser från landets olika delar som dansas. Leans klass tog första plats i år bland grundskoleårskurserna.
– Det är alltid kul att dansa på årsdagen, och i år vann vi, det var jättekul. Vi tränade hårt och vann, säger Lean.
Under sommarlovet har Lean även varit på sommarläger med några skolkamrater. Där fick de leka, och lära sig lite olika nya saker och koppla av.
Star of Hope Lean i Filippinerna lean small 7

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.