Mina sidor

16 maj 2011
Landminan tog Yersons ben…

Yerson tränar på CIREC foto: Dennis Thern

… idag tror Yerson på livet igen

Se inte till det du förlorat, lär dig istället att använda all den kapacitet du har kvar. Under det mottot arbetar CIREC, Star of Hopes samarbetspartner i Colombia. Sedan starten har runt 40 000 människor – på olika sätt drabbade av det långdragna inbördeskriget i Colombia  – tagit till sig mottot och försöker leva efter det. En av dem är 13-årige Yerson som för tre år sedan förlorade sitt vänstra ben.

Text & foto: Dennis Thern

Yerson bodde då tillsammans med sin ensamstående mamma och tre småsyskon i en by strax utanför Icononzo i Colombia. Det var tufft och familjen hade bara råd med det absolut nödvändigaste.

Genvägen kostade Yerson ett ben
– En eftermiddag var jag ute och gick med mamma. För att spara lite tid genade vi över ett fält med bönor.
– Smällen några meter framför mig var öronbedövande. Jag visste direkt vad som hänt, Yerson hade trampat på en mina, berättar Leonid. 
– Jag var jätterädd, säger Yerson. Jag såg ingenting, jag trodde jag hade blivit blind av smällen och det gjorde jätteont i mitt vänsterben.
– Det hade blivit mörkt, säger Leonid. Vart skulle jag gå? Jag lyfte upp Yerson försiktigt och gick mot vägen. På fältet skulle ingen hitta oss och Yerson behövde vård snabbt.

Yerson och mamma Leonid, foto: Dennis Thern

Krånglig byråkrati
Det tog flera timmar innan de hittade någon som ville hjälpa dem. Ett äldre par hjälpte Yerson att komma till ett sjukhus. Men vården han fick var dålig. Såret blev alltmer infekterat och familjen saknade pengar till bra sjukvård. 
– Det gjorde mer ont på sjukhuset än vid själva smällen.

Det gick över en månad innan Yerson till slut fick ordentlig vård och såret läkte. Då kom nästa problem. Vem skulle betala för protes och rehabilitering? Landmineoffer ska enligt colombiansk lag få hjälp men pappersexercisen är enorm och pengar saknas för rehabilitering och träning.

CIREC levererar
Någonstans i den långa processen fick Leonid och Yerson kontakt med organisationen CIREC. De berättade om de program och helhetslösningar som CIREC erbjuder. CIREC erbjöd allt; protes, träning, rehabilitering, socialarbetare, psykologer och mycket mer.
Yerson fick börja i IntergrARTE, en av CIREC:s ungdomsgrupper. För första gången sedan olyckan fick han hjälp att bearbeta det som hänt. Gruppen träffas, de tränar, målar och pratar, både med varandra och med terapeuter.

Leonid å sin sida har genom CIREC fått en vidareutbildning inom sömnad och försörjer nu familjen på att sy.

Ny protes
Yerson har också påbörjat den långa och fysiskt krävande processen att byta protes. Denna gång levereras hela lösningen på ett och samma ställe, CIREC. Benet ska mätas, ny protes ska tillverkas och så träning för att lära sig använda protesen, bygga upp muskler, koordinera rörelser, hitta balansen och lära sig att gå utan kryckor.
Precis som de flesta killar i hans ålder älskar Yerson fotboll och att surfa på Internet.
– Jag önskar att jag hade en egen laptop, säger Yerson. Nu måste jag gå till Internetcaféer för att göra läxor och surfa på Internet. Och så skulle jag vilja ha en basgitarr. När jag blir stor tänker jag bli musiker.

Med din hjälp kan vi ge barn som Yerson ett nytt liv

  • HJÄLPMEDEL
  • REHABILITERING
  • STÖD & FÖRELÄSNINGAR
  • ATTITYDFÖRÄNDRINGAR

 

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.