Det överraskande utfallet i Argentinas primärval förra söndagen inför höstens presidentval kraschade landets finansmarknader. Oppositionsledaren Alberto Fernández vann klart över president Mauricio Macri. Den lokala börsen sjönk 48% innan den återhämtade sig något. Det är den näst största marknadskraschen i världen under de senaste 70 åren.

Hoppets Stjärnas landschef i Argentina David Johansson berättar:
– Folk är desperata. Detta är det värsta vi varit med om. Krisen har pågått länge nu, det blir allt sämre men nu kommer situationen bli ohållbar för många. Allt fler förtvivlade människor kontaktar oss och vill ha hjälp. Vi försöker hjälpa så många som vi kan men våra resurser räcker inte till.

En tredjedel av befolkningen lever i fattigdom, och bland toba-folket i norra Argentina där Hoppets Stjärna arbetar så är åtta av tio fattiga och lever i extrem utsatthet. Och de som drabbas hårdast när ekonomin försämras är de redan fattiga. Arbetslösheten är högre, och det är rekordlånga köer till arbetsförmedlingar och socialkontoren i hela landet.

Räntan ligger nu på 74%. Den argentinska peson tappade 20% mot dollarn bara förra veckan. Inflationen ligger nu över 55%, och med den svagare peson blir importerade produkter dyrare vilket pressar upp inflationen ytterligare. Under lördagen avgick finansminister Dujovne. Hur kommer detta att sluta?

David avslutar:
– Det var många som röstade på president Macri i hopp om en förändring och om ett bättre liv. Men det har bara blivit sämre med honom, och nu verkar han vara på väg bort. Oavsett vem som blir president så får vi hoppas att det blir bättre för oss alla i Argentina, även om det är tungt nu.

Den argentinska peson har försämrats mot den amerikanska dollar kontinuerligt under de senaste åren. Men den senaste månaden har det varit ett ordentligt kursfall. I början av augusti kostade en dollar 45 peso. Efter primärvalet den 11 augusti kraschade den ner till 60 peso mot dollarn innan den nu har stabiliserats runt 55 peso.

Fyra femtedelar av landets skuld är i utländsk valuta, vilket innebär att varje försämring av valutan gör återbetalningar till en mycket svårare uppgift.

Arbetslösheten har stadigt ökat under President Macri och ligger nu på över 10%.

Denna utveckling drabbar vårt arbete i Argentina. Hårt och på flera sätt! Vi behöver fler månadsgivare för arbetet i Argentina nu. Bli Tobafadder idag!

Dela med dina vänner: