Mina sidor

20 november 2012
Klassisk julmarknad arrangeras för sista gången i Hyddan, Älandsbro

Den 21 och 28 november arrangeras stämningsfylld julmarknad i Hyddan, Härnösand. Julmarknaden är en älskad klassiker som sedan starten för närmare 20 år sedan anordnats av Ingrid Berglund, en av våra mest engagerade veteraner. Årets marknad blir den sista innan Ingrid, 73 år, avslutar sitt arbete. 

– Förutom loppis så blir det julgröt, skinka på tunnbröd och kaffe, berättar Ingrid. Och hembakt fikabröd såklart. Jag har alltid fika! 

Vad kan man hitta på loppisen då?

– Det är allt möjligt. Glas, bestick, tallrikar, julpynt… Gamla, fina saker blandat med lite nyare. Och så en del hantverk. Inte så mycket stora möbler, det har vi inte plats med.

Det har blivit en årlig tradition det här, brukar vara många som kommer. På julmarknaden ska det vara mysigt, så jag har hängt upp julgardiner, pyntat och bakat. Och så eldar jag i kaminen och tänder ljus. Det blir riktigt ombonat!

Du har arbetat med Star of Hope länge nu, berätta lite om vad du gjort! 

– Åh, det har varit så roligt! 24 år har gått… Jag har arbetat med klädinsamlingar, loppisförsäljning, samlat in julpaket. 1993 började vi ju med julpaket och alltså det var ju helhäftigt! Det liksom bara small till, massor av folk kom hit och sa att packa julpaket var det roligaste de gjort.

Sen har jag fått följa med till Lettland, Rumänien och Ukraina och träffat familjerna som får paketen. Sett glädjen i barnaögonen, de gamlas tacksamhet. Det är ju det som drivit mig att göra något, människorna! Och att jag kunnat få andra att engagera sig. Att få visa att hjälpen kommer fram är fantastiskt, det är ju många som tror att den inte gör det.

ingrid berglund delar ut julpaket

Vad har varit roligast under åren med Star of Hope?

– Julpaketen är det absolut roligaste jag gjort. Sen blev det ju morsdagspaket på grund av alla alla mammor, mormödrar och farmödrar jag såg som ensamma tog hand om barn och barnbarn. Många hemska saker har man sett, jag har varit hemskt skakad. Men det är ju också det som gör att jag känt att jag måste fortsätta.

Så vad är planen nu, vila och ta det lugnt?

(Ingrid brister ut i gapskratt) – Nääe! Sån är inte jag. Ja, först ska jag väl städa upp! Tänk dig bara att gå igenom alla foton från de här åren… Sen kanske åka hurtigrutten till Nordkap.

Besök julmarknaden på Hyddan 630 i Älandsbro! 

Datum: 21 och 28 november

Tid: Kl. 10-16

Pengarna från försäljningen går till Star of Hopes arbete världen över. 

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.