Mina sidor

25 januari 2013
Kids on the road: Kim i Nordkorea

Star of Hope levererade under hösten 2003 förnödenheter till olika barnhem, sjukhus och andra institutioner i Nordkorea då det var en svältkatastrof då. Jag var där för att inspektera att leveranserna gått som de skulle. Det var spännande och en helt ny värld kan man lugnt påstå.

Ett av de ställena som vi levererat gods till var ”Nampo Children City Orphanage”. De hade fått matlagningsolja, socker och kosttillskott som skulle räckt 12-18 månader, kläder och skor till alla barnen för minst år. Barnhemsdirektören var mycket tacksam.

90 % av de 106 barn som bodde på barnhemmet var föräldralösa, de andra kommer från mycket fattiga förhållanden där föräldrarna inte kunde ta hand om sina barn. Alla barn var i åldern 6-7 år men de såg mycket yngre ut. Helt klart är att de hade lidit/eller led av undernäring.

De var tillräckligt med personal men de hade brist på resurser men gjorde sitt bästa för att ta hand om barnen så gott de kunde.

Ett av barnen var Kim, 7 år. Han, som alla andra barn i klassrummet, var väldigt blyg i när jag kom in och blev presenterad. Kim var föräldralös, och han hade bott på barnhemmet några år. Han hade tak över huvudet och mat för dagen, vilket var skönt att se. Mötet var kort då vi hade väldigt tight schema, men jag undrar än i dag hur det gick för Kim och de andra barnen. Det är så klart i stort sett omöjligt att få reda på, men det skulle vara intressant att veta.

foto: Dennis Thern

Text och foto: Dennis Thern

Bli Stjärnfadder du med eller ge en gåva som gör skillnad.

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.