Mina sidor

27 september 2011
Kethie och Kethia blev föräldralösa

Kethia och Kethie sjunger under invigningen av skolan i Rigaud, foto: Dennis Thern

Livet i byn Rigaud på den haitiska landsbygden har aldrig varit lätt. De flesta sliter ut sig på små jordbruk, medan andra försöker överleva genom att ta något lågavlönat arbete i Port-au-Prince. En av dessa var Mary, som under veckorna försörjde sig som hemhjälp i huvudstaden. När huset hon arbetade i rasade lämnade hon efter sig två små flickor i byn Rigaud. Våra fadderbarn Kethie och Kethia är nu två av alla de tusentals barn som blev föräldralösa efter jordbävningen.

Flera av dem vi pratat med i Haiti säger samma sak: Det var en vanlig dag. Jag hade mycket att göra. Plötsligt började marken under mig att skaka, jag sprang för mitt liv.
De som kan berätta denna historia är ändå de lyckligt lottade. De som överlevt. Kvar i rasmassorna eller i någon anonym massgrav ligger de andra, de vars historia aldrig kommer att höras.

Begravdes under rasmassor
En av dessa är Mary, ensamstående mamma till tvillingflickorna Kethia och Kethie. Under veckorna arbetade Mary som hemhjälp i Port-au-Prince, åt en familj som var lite mer välbärgad än hennes egen. Dagen då jordbävningen inträffade hade hon arbetat klart för dagen och var på väg hem, men så upptäckte hon att hon glömt kvar sin plånbok i huset. Knappt hade hon kommit innanför dörren innan byggnaden rasade och Marys liv var över.

Dottern grävdes fram dagen efter
Samtidigt i Rigaud befann sig hennes ena dotter, Kethie, under ett annat rasat hus – men vid liv. Kethie berättar att det var mörkt och att hon var rädd och hade ont. Innan hon svimmade ropade hon på mamma. Utanför stod hennes tvillingsyster och grät av oro och rädsla. Först dagen efter grävdes Kethie fram, då var hon fortfarande medvetslös och hade fullt av sår på kroppen. Lättnaden hos systrarna över att vara vid liv försvann snabbt när de fick veta att mamma dött och att de nu var föräldralösa. En faster fanns i byn, men hon sa att hon inte hade någon ekonomisk möjlighet att ta hand om ytterligare två barn.

En snäll granne öppnade sitt hem
Räddningen kom från en granne, fyrabarnsmamman Rose Marie, som mer än gärna öppnade sitt hem för flickorna. Visst har hon det fattigt och trångt, men hennes hjärta tillät henne inte att säga nej. Istället såg hon till att få tag på bandage och sårvård och tog hand om Kethies skador. De själsliga såren hos de båda systrarna kommer ta längre tid att läka, men Rose Marie verkar inte avskräckt för det. Efter att systrarna flyttat in bad hon om deras födelseattester och konstaterade sedan stolt att hon nu hade sex barn. ”Gud har alltid hjälpt mig ta hand om mina fyra barn, Han kommer hjälpa mig ta hand om de två nya Han gett mig också”, säger hon lugnt.

Ge ditt stöd till barn som Kethia och Kethie
-Bli fadder
 

Fotnot: Inför nyinvigningen av Star of Hopes skola i Rigaud frågade rektorn Kethia och kethia om de skulle vilja sjunga något. De svarade snabbt ja. Trots en oerhört svår förlust har tjejerna klarat sig riktigt bra, de har en ny mamma i Rose Marie och tack vare fadderstöd har de kunnat fortsätta sin skolgång.  

 

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.