Mina sidor

9 februari 2018
Julglädje i fem världsdelar

Julglädjen når ut vartenda barn vi kämpar för i varje land där vi finns på plats. Därför vill vi dela med oss av härliga julhälsningar från Sydamerika, Karibien, Europa, Afrika och Asien. Följ med oss på resan!
Star of Hope Julglädje i fem världsdelar haiti christmas
I Haiti faller aldrig någon snö, men barnen väntar ivrigt på en farbror från Nordpolen.
– Jultomten, eller ”Papa Noël” som de kallar honom, får äran för de julklappar som barnens föräldrar lyckas ordna fram. Liksom oss svenskar, och till skillnad från britter och amerikaner, firar Haitis familjer julafton mer än juldagen. Då sitter de uppe och vakar, ända in på natten till juldagen, i väntan på Jesu födelse.
I alla våra skolor ordnas julfester som mer åren blivit en kär tradition – även för personalen.
– Det är den enda dag på året då barn, lärare och personal får fira en glädjestund tillsammans som inte har någonting med jobbet att göra, säger vår fältansvarige Tony Boursiquot.
– Vi dansar tillsammans, äter, skrattar och njuter av julfirandet.
Star of Hope Julglädje i fem världsdelar argentina christmas
I Argentina infaller julen under årets hetaste tid, så den förknippas med svalkande drycker och saftiga sallader. Många familjer unnar sig under julveckorna kött från en gris eller get som de själva har gött och slaktat – men de fattigaste familjerna har ibland inte råd med någon julmat alls. Hoppets Stjärna i landet är därför måna om att alla barn och familjer som berörs av verksamheten ska få god mat att fira med. Vi har vår egen jultradition: Att besöka de fattigaste familjerna med en julkorg full av varor som mjöl, socker, ris, nudlar, majsmjöl, fikabröd, pudding, nougat, praliner, frukt, argentinskt yerba-te och alkoholfri cider.
Star of Hope Julglädje i fem världsdelar lettland christmas
I Lettland har många som tradition att basta på julafton, på eftermiddagen innan de äter julmiddag och besöker kyrkan. I våra skolor börjar julförberedelserna redan under höstlovet, och utsatta familjer får extra stöd och gåvor av oss lagom till jul.
Star of Hope Julglädje i fem världsdelar ghana christmas
I Ghana har de många olika stammarna sina egna högtider och fester, men julen är det enda stora högtid som alla firar tillsammans. Hoppets Stjärnas skolor smyckas med såväl julpynt som barnens egna julteckningar, och alla får vara med när det vankas julfest med julsånger, dans, mat, godis och julklappar.
Star of Hope Julglädje i fem världsdelar philippines christmas
I Filippinerna ses julfirandet som så viktigt att alla arbetsgivare är skyldiga enligt lag att betala ut dubbla månadslöner just i december. Hoppets Stjärna firar genom att anordna julfester för varje årskurs på varje skola, där barnen uppträder med sång och skådespel innan det är dags för julklappsöppning och julmiddag.
Tack till alla er som med era gåvor gjort dessa julfiranden möjliga!

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.