Mina sidor

Gåvokorg

2 mars 2019
Jubileumsdanserna

I slutet av januari fyllde Hoppets Stjärnas skola i Taytay, Filippinerna 30 år! Många veckors förberedelser, planering och kreativitet ”exploderade” i färg, musik och dans i och med det jubileet. Danstävlingen i traditionella filippinska danser mellan årskurserna är ett uppskattat inslag och alla gör sitt bästa för att få till det så bra som möjligt och vinna den prestigefyllda tävlingen.
Evenemang som dessa är viktiga för filippinare. De flesta städer, byar eller “barrios” (stadsdelar) har minst en årlig ”fiesta” att räkna med.
Inför jubileumsdagen är skolbarnen med i hela beslutsprocessen och showerna är ofta en modern twist av traditionella och regionala danser. Man känner hur eleverna tänkt till i alla led, och denna filippinska ”fiesta” är en upplevelse för de flesta sinnena.
Barnen syr upp sina kläder, och tillverkar dekoren själva. De återvinner gamla plastflaskor, pappkartonger, flaskkapsyler och annat för att få till dekoren på ett smart sätt.
Nedan har vi listat årets danser med korta beskrivningar. Längt ner på sidan har vi lagt in en videohälsning från vår verksamhetschef Ulrika Kallin.
Bulaklakan Festival – framförd av förskolans årskurs 1
”Bulaklakan” refererar till grön orkidéer men andra blommor. Staden Bulacan fick sitt namn efter bulaklakan tack vare den rika mängden blommor i området. Detta är en dans där man använder blomkransar, och är dedikerad till Jungfru Maria att fira under påskveckan.
Star of Hope Jubileumsdanserna 1 1 1
Star of Hope Jubileumsdanserna 1 2 1Sinulog Festival – framförd av förskolans årskurs 2
Sinulog-Santo Nino Festival är en årlig kulturell och religiös festival som hålls tredje söndagen i januari i staden Cebu City. Festivalen anses vara en av de första och mest populära festivalerna i Filippinerna, som varje år lockar miljoner besökare. Förutom de religiösa aspekterna under festivalen, Sinulog är också känt för sina gatufester.
Star of Hope Jubileumsdanserna 2 1 1
Star of Hope Jubileumsdanserna 2 2 1Itik-Itik dans – framförd av årskurs 1
En populär legendhistoria. En ung filippinsk dansare som ansågs vara den bäste i Surigaoprovinsen blev ombedd att dansa Sibay-dansen på en dopceremoni. När hon uppträdde blev hon inspirerad av musiken och bestämde sig för att improvisera nya danssteg, vilken påminde om ankgång. Den nya unika dansen kallades ”Itik-Itik” då Itik betyder anka på lokalspråket.
Star of Hope Jubileumsdanserna 3 2 1
Star of Hope Jubileumsdanserna 3 1 1Pahiyas Festival – framförd av årskurs 2
Festivalen firas för att tacka Gud för den rika skörden och hedra böndernas skyddshelgon San Isidro e Labrador. Den är en av Filippinernas mest färgrika festivaler och firas årligen den 15 maj.
Star of Hope Jubileumsdanserna 4 2 1
Star of Hope Jubileumsdanserna 4 3 1
Star of Hope Jubileumsdanserna 4 1 1Talakudong Festival – framförd av årskurs 3
Talakudong härstammar från ett lokalt ord ”kudong” vilket innebär en huvudbonad av de tidiga invånarna i regionen Kudarat.
Star of Hope Jubileumsdanserna 5 2 1
Star of Hope Jubileumsdanserna 5 3 1
Star of Hope Jubileumsdanserna 5 1 1Pintaflores Festival – framförd av årskurs 4
Pintaflores härstammar från två ord: ”pinta” vilket betyder tatuering och ”flores” som betyder blommor. Pintafloresfestival återberättar historien om prinsessan Nabingka. Hon blev sjuk när hon seglade till ön San Carlos. En schaman tillkallades och han bad byborna plantera vackra och väldoftande blommor för prinsessans tillfrisknande.
För att fira prinsessans tillfrisknande samlades byborna och firade, och så föddes en tradition som lever kvar än idag.
Star of Hope Jubileumsdanserna 6 2
Star of Hope Jubileumsdanserna 6 1 1Kadayawan Festival – framförd av årskurs 5
Kadayawanfestivalen är en årligt återkommande festival i Davao City. Festivalen uppmärksammar och tackar rikliga skördar, naturtillgångar, kulturen.
Star of Hope Jubileumsdanserna 7 3
Star of Hope Jubileumsdanserna 7 1Star of Hope Jubileumsdanserna 7 2Karansa Festival – framförd av årskurs 6
Karansa är ett originalord från staden Danao, vilket betyder att man uttrycker glädje och lycka bland krukmakarna efter ha avslutat en dags arbete. Det firades med en speciell dans med fyra specifika och unika danssteg. Festivalen och dansen lever kvar än idag.
Star of Hope Jubileumsdanserna 8 1
Star of Hope Jubileumsdanserna 8 3
Star of Hope Jubileumsdanserna 8 2Zambales Mango Festival – framförd av årskurs 7
Mangofestivalen är en av de största årliga festivalerna, som firas i provinsen Zambales och alla byar i provinsen deltager. Den startades för att uppmärksamma regionens goda kvalitetsmangos och locka till sig turister från hela landet. Man anser sig ha världens största variation av mangos. Festivalen firas varje sommar i staden Iba, och man uppmärksammar även kultur, sevärdheter och historia.
Star of Hope Jubileumsdanserna 9 1
Star of Hope Jubileumsdanserna 9 2
Star of Hope Jubileumsdanserna 9 3Binalbal Festival – framförd av årskurs 8
Binalbalfestivalen är en årlig festival som hålls den första januari i Tudela, Filippinerna. Det är ett väldigt unikt firande välkomnades det nya året till stadens folk. Alla deltagarna använder masker för att dölja sina ansikten och dräkter som de anser passande. Festivalen är ett mycket viktigt kulturellt firande.
Star of Hope Jubileumsdanserna 10 1
Star of Hope Jubileumsdanserna 10 2Anilag Festival – framförd av årskurs 9
Anilag är en förkortning ”Ani ng Laguna”, vilket betyder ”Skörden från Laguna”. Den hölls första gången 2004 och man marknadsför produkter och sevärdheter från regionen.
Star of Hope Jubileumsdanserna 11 1
Star of Hope Jubileumsdanserna 11 3
Star of Hope Jubileumsdanserna 11 2Buyugan Festival – framförd av årskurs 10
Buyuganfestivalen är en kulturellt rik tillställning som firas årligen i augusti. Ordet buyog refererar till det bi vilket gav staden Abuyog sitt namn. Buyuganfestivalen är en av höjdpunkterna under det veckolånga firandet av St. Francis Xavier. Årkurs 10 som framförde denna dans hade fler än 100 elever som dansade denna gång.
Star of Hope Jubileumsdanserna 12 1
Star of Hope Jubileumsdanserna 12 2
Star of Hope Jubileumsdanserna 12 3
Här kommer en lite videohälsning från vår verksamhetschef Ulrika Kallin.

 
 
 

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.