Mina sidor

11 januari 2013
Jordbävningen i Haiti, tre år senare, del 2 – Star of Hope

Tre år sen jordbävningen del 2 – Star of Hope

Jag har varit i Haiti flera gånger och sammanlagt längre än 15 månader efter jordbävningen för tre år sen. Det har varit en känslomässig berg-och-dalbana. Jag har sett lidande på flera olika sätt och nivåer. Men efter hand fick jag även uppleva många positiva saker.

Star of Hope har i Haiti gjort många insatser sedan jordbävningen. Först gällde det att rädda liv, Star of Hope skickade flera läkarteam under första månaderna för att hjälpa till med operationer generellt och sedan för att göra en hälsoöversikt i Star of Hopes projekt.

Star of Hope har återuppbyggt och förstärkt de skolor som förstördes och skadades. Dessutom har man byggt ut skolorna, gjort nya skolbänkar, dragit in vatten, dragit in elektricitet. Allt för att göra skolmiljön bra och säkrare. Det tycker jag är bra. Riktiga skolor i fattiga byar är ju ett måste för att behålla familjer och barn, så att de inte flyttar till större städer.

En viktig del i Star of Hopes arbete i skolorna är den dagliga lunchen som delas ut. För många av barnen är det enda målet med varm mat.

I arbetet med att få folk att stanna i byarna så måste man även arbeta med den allmänna utvecklingen i byn, vilket Star of Hope har gjort i många år. Man har bland annat hjälpt bönder med utsäde och verktygsbanker. Sedan 2008 efter den tunga stormiga hösten började Star of Hope på allvar dela ut getter och hönor i byarna. Till dags datum har fler än 900 getter och 800 hönor delats ut byarna. Och fler vill vi dela ut.

Efter jordbävningen har Star of Hope arrangerat tre sömmerskeskolor, vilket gör att lokalbefolkningen efter avslutat kurs har möjlighet att tjäna pengar på sina nya kunskaper. Många av eleverna har redan börjat arbeta som sömmerskor. Ytterligare en anledning att kunna stanna i byn. Star of Hope vill utveckla arbetet med dessa kurser.

I flera omgångar har alla skolbarn fått skolmaterial. Många är så fattiga att de inte kan köpa eget skolmaterial, vilket gör det svårt för dem att hänga med i skolan ordentligt. Dessutom har alla lärare fått vidareutbildning under de senaste åren via Star of Hope så att de kan arbeta på ett proffsigare sätt med barnen.

Star of Hope har också skickat olika volontärgrupper, så kallade Starteams, till Haiti för att utföra olika uppdrag. Bland annat så har olika hantverkare utbildat lokala personer i att bygga skolbänkar och mycket annat.

Precis när allt började rulla på i Haiti för Star of Hope och skolorna skulle börja byggas tio månader efter jordbävningen så kom koleraepidemin som lamslog stora delar av landet. Star of Hope åkte runt i projekten och vaccinerade skolbarnen och lärarna, plus att vi såg till så alla projekt hade tillgång till säkert dricksvatten. Det försenade mycket av arbetet.

De skolor som drabbades i jordbävningen är återuppbyggda, men vi fortsätter med att se till att de byar vi jobbar ska få bättre utbildningscenter. Just nu jobbar vi med en förskolebyggnad i Marigot, och vi hoppas kunna bygga en grundskolebyggnad i Bois Negresse inom kort också.

Det är synd om befolkningen i Haiti, de drabbas regelbundet av katastrofer och kommer aldrig framåt. Förhoppningsvis är det på rätt väg nu. Star of Hope kämpar vidare i de projekt som de arbetar.

Det har varit för mycket lidande i landet. Jag har sett en hel del. Jag hoppas det kan vända och att landet och dess befolkning sakta men säkert kommer upp på en högre miniminivå. Jag hoppas att myndigheterna kan stabilisera ekonomin och kämpa framåt för folkets bästa. Star of Hope har gjort mycket bra i byarna, men jag hoppas Star of Hope kan fortsätta dra sitt strå till stacken i större utsträckning och utveckla de byar som vi arbetar.

Bli Stjärnfadder du med eller ge en gåva som gör skillnad.

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.