Mina sidor

3 februari 2012
I Manilas slum är glädjen över julpaketen enorm

FILIPPINERNA

I Manilas slum sliter människor från tidig morgon till sen kväll för att kunna försörja sig själva och sina familjer. Detta i en smutsig miljö som saknar sådant vi tar för givet, som rent vatten, toaletter och el. Hela familjer spenderar sina dagar på enorma soptippar, där de letar efter sådant som kan återvinnas. 

Årets julpaket blev en välbehövd ljusglimt i denna svåra vardag. Ett varmt tack till alla ni som gjort detta möjligt – ni gav stöd, kärlek och omtanke där det behövs som allra mest. TACK!  

Paz Ogao, ensamstående mamma i Manilas slum, är glad över sitt julpaket. Foto: Hoppet Stjärna

Detta är Paz Ogao och hennes fyra barnbarn. Tillsammans bor de i ett enkelt litet hus i ett slumområde utanför Manila. Paz har ensam fostrat tre barn och tar nu hand om barnbarnen med. En av flickorna har en funktionsnedsättning och går i en skola för barn med speciella behov. Trots att Paz arbetar minst sex dagar i veckan så räcker inte alltid pengarna till det allra nödvändigaste, som näringsrik mat, tandborstar och tvål till henne och barnbarnen. 

– Julpaketet är en enorm välsignelse och hjälp för mig, sager Paz.  – Att inte kunna ge sina egna barn tillräckligt med mat måste vara något av det svåraste för en människa. Mitt varmaste tack för hjälpen vi fått!

 
filipp_jul_Catleya_Duldulao_copy

Shirley Labro, 31, är en ensamstående mamma med fyra barn. Tillsammans bor de i ett enkelt skjul bredvid den stora soptippen i Payatas. Shirley försörjer sig och sina barn genom att leta sopor som går att återvinna.

– Julpaketet är manna från himlen. Att kunna ge sina barn spaghetti, konserverad frukt och sedan lite choklad… Saker jag aldrig har råd med. För mig som förälder betyder det otroligt mycket. Tack. Tusen, tusen tack!

filipp_jul_cristy_copy

Cristy Leonido, 52 år gammal, försörjer sig genom att leta återvinningsbara sopor på tippen i Payatas. Hon har åtta barn, som alla försörjer sig genom att leta sopor. För ett år sedan dog hennes man i tuberkulos.

– Jag är så tacksam för mitt julpaket. Det lyfter en stor börda från mina axlar att ha mat att ställa på bordet under en tid framöver.

STÖD MÄNNISKOR SOM LEVER I FATTIGDOM – BLI STJÄRNFADDER! 

 

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.