Mina sidor

27 september 2009
Hoppets Stjärnas skola i Manila under vatten

Hoppets Stjärnas skola i Taytay står under 1,5 meter vatten efter helgens regnoväder. Bostäderna i området, där våra fadderbarn bor, har förstörts. Minst 70 personer beräknas ha omkommit, inget tyder på att något av våra fadderbarn hör till dessa. Vår medarbetare på Filippinerna, Garry Coruna, vittnar om att detta är den värsta katastrofen under hans livstid. Star of Hope Filippinerna förbereder sig nu inför att genomföra den största katastrofinsatsen i organisationens historia. 
Direkt från Filippinerna 16.00 söndag 27 september
Natten till lördag, drabbades Manila av landets värsta regnoväder på över 40 år. På bara sex timmar kom 341 mm regn. Floder som redan var höga på grund av regnperioden har svämmat över och hela området där vår skola finns står under 1,5 m vatten med starka strömmar. Hela första våningen på Hoppets Stjärnas skola med 3 000 elever i Taytay, Rizal står under vatten. Personalen har gjort allt de kunnat för att rädda böcker, datorer och lager genom att flytta den till andra våningen, men floden kom så fort och överrumplade alla totalt.
Vi har även fått rapporter om att vår by Ilog, Infanta på östkusten Luzon också är översvämmad men de boende kunde ta sig till den nya skolan som vi nyligen byggt. Skolan är byggd för att klara både översvämning och jordbävningar, något som alltså redan fått rädda många liv.
Många av våra fadderbarn, både i Taytay och Ilog, bor i hus, eller skjul i de översvämmade områdena, de har nu förlorat allt. Vi kommer att informera mer om barnen så snart vi har mer uppgifter.
Infrastrukturen i Manila och i området Infanta ligger nere, elektricitet och telefon fungerar sporadiskt. Vägar är stängda och allmänheten uppmanas att stanna hemma eller åtminstone inte befinna sig på vägarna för att underlätta för räddningspatruller. Det främsta målet nu, säger Garry, är att rädda människor som hänger på träd och på hustak, ett arbete som försvåras av duggregnet som fortsätter.
Hoppets Stjärnas medarbetare Gani Coruna och en av hans söner fick nästan plikta med sina liv när de skulle undsätta en släkting via båt. Deras båt sköljdes med av strömmarna och de fick klamra sig fast vid några träd i två timmar innan de utmattade kunde räddas.
Vattnet stiger fortfarande och de starka strömmarna gör att det är alltför farligt att ge sig ut.
– Detta är den värsta katastrofen i min livstid, säger 40-åriga Garry.
På frågan vad vi i Sverige kan göra, blir Garry först tyst
– I nuläget kan ni ingenting göra, både infrastruktur och den information vi har är för begränsad men vi vet att detta kommer att bli Hoppets Stjärna Filippinernas största katastrofinsats någonsin.
Tills vi vet vad som behövs och hur vi kan hjälpa bygger vi upp vår katastroffond.
Ytterligare en storm närmar sig Filippinerna…
 

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.