Mina sidor

15 april 2024
Hemma hos barnen i slummen
I årtionden var det i Taytay som Filippinernas huvudstad Manila dumpade sina sopor. En dag blev det här de dumpande sina invånare. Mitt i denna slum, på andra våningen i ett vingligt träruckel, bor våra fadderbarn Adam och Amaya.

De första familjerna i Taytay kom inte hit frivilligt. De bodde i skjul av plåt och spånskivor på annat håll i Manila, på oanvänd statlig mark. En dag klev myndigheterna in, jämnade alla hem med marken och skickade familjerna till stadens gamla soptipp.
Nu är soporna dolda under en labyrint av skjul och hyddor i en slum med ständig växtvärk. 1989, när Hoppets Stjärna öppnade sin skola i Taytay, bodde det 300 familjer här. Nu är det över 6 000 familjer som trängs på samma yta.

Vi följer med hem till nioåriga Amaya och hennes femårige lillebror Adam. De korsar smutsiga gränder i flipflop-tofflor och leder oss till ett vingligt träruckel med två våningar.
– Här bor vi! säger Adam och pekar.

Star of Hope Hemma hos barnen i slummen 202401 PH Taytay Amaya Family 012 kopiera scaled

Han leder oss in i en mörk, smal gång mellan två hus och uppför en brant stege. Här uppe, i ett enda rum med kokvrå, bor Amaya, Adam, mamma Evelyn, pappa Albin och ytterligare fyra syskon. Sängarna räcker inte till, så några av barnen sover på golvet.

– Det är tufft att bo här, säger Evelyn. Vi har el, men inget rinnande vatten och ingen toalett. Och när regnperioden kommer svämmar kvarteret över. Som tur är bor vi på andra våningen. Min mans släktingar på bottenvåningen får sitt hem översvämmat varje år.

Barnens pappa Albin är sällan hemma. Han jobbar som byggnadsarbete, och uppdragen tar honom ofta så långt från Taytay att han blir borta veckor i sträck. Ändå räcker han lön inte till för att försörja familjen. Därför har även Evelyn sökt jobb, och fått det – som städare på Hoppets Stjärnas skola.
– Det är viktigt för oss att ha två inkomster, säger hon.

Skolan är som en skimrande oas för Adam och Amaya. Kontrasten till deras hem är total: Rymliga lokaler, rinnande vatten, fungerande toaletter, datasal, bibliotek och en skolgård med plats för massor av lek och idrott. Amaya går i trean medan Adam lär sig läsa och skriva i sin förskoleklass.
– Jag vill bli lärare när jag blir stor, säger Amaya.

– Och jag ska bli soldat! förkunnar Adam.

– Jag är så tacksam för att fadderprogrammet finns, säger deras mamma. Det gör stor skillnad för oss att barnen får gå i en fin skola där vi inte behöver oroa oss för kostnaderna. Jag är glad för barnens skull; att de kan få en bra utbildning och en bättre start i livet än vad jag själv fick.

Ge fler barn chans att gå i skolan!

Ovan får du möta Adam och Amaya, men vår insamling handlar inte om dem. Varje år föds två miljoner barn i Filippinerna, och bristen på utbildningsplatser är akut – men vi har plats för fler barn! Det som saknas är finansiering.

Din gåva kan bli ett barns guldbiljett till skolan! Swisha ”Skola” till 900 25 36.

 

Star of Hope Hemma hos barnen i slummen 202401 PH Taytay Amaya Family 005 kopiera scaled

Star of Hope Hemma hos barnen i slummen 202401 PH Taytay Amaya Family 017 kopiera scaled

Star of Hope Hemma hos barnen i slummen 202401 PH Taytay Amaya Family 002 kopiera scaled

 

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.