Orden yttras av Silviu Ionel Pravat, vicepresident för landstinget i regionen Bacau, i en direktsänd tv-intervju – för nu har medierna i Rumänien fått upp ögonen för Hoppets Stjärnas satsning.

Idag finns Hoppets Stjärnas resurscenter i fem rumänska samhällen där utsatta romska barn får mat, läxhjälp och extraundervisning av utbildade pedagoger. Det första centret öppnade hösten 2015 i Valea Seaca, där borgmästaren Ion Pravat hyllar satsningen.
– Tack vare centret har utsatta barn i vår stad kunnat ta ofattbara språng i sin utveckling, säger han. Star of Hope Romanias samordnare Gabi Raducanu ser hur utbildningssatsningen är på väg att bryta en ond cirkel.
– Nästan alla de här barnen kommer från familjer som levt i fattigdom i generation efter generation, säger hon. De har föräldrar som saknar utbildning, och som därför inte har någon chans att få jobb. Silviu Ionel Pravat, vicepresident för landstinget i regionen, gav sin syn på Hoppets Stjärnas arbete i en intervju med TV Moldova.
– Ord räcker inte till för att beskriva hur bra det här är, sa han. Så många organisationer har kommit, sett, lovat och sedan övergivit. De här är annorlunda. Allt de gör kommer från hjärtat, och jag kan se hur det skett en förvandling inom både barn och föräldrar.

Gabi Raducanu gläds över barnens utveckling och lyfter fram hur små medel kan göra stor skillnad.
– Böcker och leksaker öppnar upp outforskade, obeskrivliga världar för barnen, säger hon. Det är svårt att tänka sig att det finns barn som inte har en enda bok eller leksak hemma, men så är det. Därför har det varit väldigt viktigt för oss att förse våra center med böcker, spel och bra utbildningsmaterial. En annan lärdom är hur mycket ett mål mat kan betyda.
– Det går inte att ta till sig undervisning på tom mage, fastslår Gabi. För många av de barn som kommer till våra center är maten där den enda riktiga måltid de får. De känner att vi bryr oss om dem, och det är jätteviktigt. Varje barn behöver uppskattning, kärlek och värme. Utan det kan de inte växa som människor. Lennart Eriksson, utvecklingsansvarig för Hoppets Stjärna, hyllar det rumänska arbetslagets prestationer.
– Det teamet slår alla rekord, säger han. Jag har aldrig varit med om dess like. Jag ger dem omöjliga utmaningar – och så lyckas de förverkliga dem varenda gång. Vår strategi var att börja i liten skala, på några utvalda orter, och med egen finansiering visa att vår modell fungerar.

Det har gett resultat. I maj 2017 nåddes Gabi och de andra eldsjälarna i Rumänien av ett glädjebesked: I hård konkurrens med andra hjälporganisationer har Hoppets Stjärna beviljats EU-anslag på 1,5 miljoner euro, motsvarande nästan 15 miljoner kronor, för att starta sitt sjätte och hittills största resurscenter i staden Husi.
– Det ska vara öppet för både romer och andra rumäner och erbjuda allt från läxhjälp till entreprenörsutbildning, berättar Lennart. De framgångar vi haft överträffar mina vildaste förhoppningar!

Dela med dina vänner: