16 januari 2013
Haiti: tre år senare del 3

Haiti – tre år senare. Del 3.

Text och foto: Dennis Thern

Det är nu tre år efter den fruktansvärda jordbävningen i Haiti. Många positiva saker har skett. Fabriker byggs, hotell byggs, infrastrukturen med bland annat bättre vägar och internet har blivit bättre. Men fortfarande bor 350 000 människor i tält i och runtom huvudstaden Port-au-Prince, och många länder har inte skickat de pengar som de lovade efter jordbävningen. Man kan ju förstå att haitierna tröttnat på omvärlden som lovat mycket och levererat lite.

Haiti har under många år varit ett av de fattigaste länderna i världen. Det beror på många saker. Men varför ska just detta folk drabbas av en sådan katastrof?

Jag har varit i Haiti flera gånger både innan och efter jordbävningen. Det är fattigt, skitigt och mycket elände. Det är svårt för de flesta att komma ur bottenträsket. De försöker, men det är svårt.

Jag har sett fattigdom på många ställen i världen, men inte som i Haiti. Och jag har sett det på nära håll. Barn döende i AIDS, döendes i kolera, barn som bor och tigger på gatan för överlevnad.

Jag har träffat och pratat med många människor, framför allt barn om deras svåra förhållanden och missöden. Många har inte tillgång till varken mat, vatten eller toalett. Den enda varma maten en del barn får är skollunchen på Star of Hopes skolor.

Stora delar av befolkningen i Haiti lever dagen. De kan inte planera för framtiden. De lever ur handen i munnen. De konsumerar omedelbart allt de kan få tag på. De små grödor de odlar försöker de sälja och sen köpa matlagningsolja och andra nödvändiga saker för att överleva. Cirka 80% av befolkningen lever på mindre än två dollar om dagen.

De enda tillgång många har är en get eller en ko som de lyckats spara ihop till. Många hanterar en get som deras bankbok, som bara säljs av i värsta nödfall. De säljer avkommorna för att få lite intäkter vid behov. Och tjänar man två dollar i månaden och får in 60-100 dollar vid försäljning av en get så kan det göra en stor skillnad.

Därför är Star of Hopes get- och hönprogram som startade 2008 väldigt uppskattat. Cirka 900 getter har delats ut och cirka 800 hönor.

Många flyr landsbygden för att försöka hitta nått i storstaden där det händer. Där finns möjligheterna anser många. Det är väl därför många klamrar sig kvar i tältlägren i Port-au-Prince. De hoppas och tror att de ska få en ny bostad inne i stan.

Star of Hope har medvetet under alla år som man arbetat i Haiti satsat på de fattiga i byar på landsbygden. Man har nära samarbete med byledningen och man planerar insatser tillsammans. Star of Hope vill fortsätta det arbetet. Getprogrammet är bara ett sätt att hjälpa bönderna att stanna kvar i byarna. Vi har även delat ut utsäde, haft verktygsbanker och utbildningar för dem.

Dock är det stora som Star of Hope satsar på utbildning. För närvarande stöttar Star of Hope cirka 3 000 barn på åtta projekt i Haiti. De får utbildning och skollunch i nya skollokaler med nya skolbänkar och vidareutbildade lärare. Alla barn har fått skolmaterial. De får en bra chans för en bra start i livet.

För många finns det allt bättre möjligheter att stanna kvar på landsbygden. Barnen får en bra grundutbildning, bönderna får hjälp med olika saker. Allt detta uppskattas väldigt mycket. Det ska alla faddrar och sponsorer veta. De är extremt tacksamma. Samtidigt vill de stå på egna ben så småningom, tjäna egna pengar, betala för sig själva. Haitierna är ett stolt folk som hela tiden fått kämpa. De är beredda att kämpa ännu mer om det vet att det kan få det bättre.

Jag önskar vi (Star of Hope, sponsorer, faddrar och omvärlden) kunde göra mycket mer för dessa utsatta människor så att de kan få bättre möjligheter. Star of Hopes modell fungerar på flera olika nivåer men mera resurser behövs. Om Star of Hope får fortsätta arbetet framåt så kommer vi få se fina resultat om 3 år, om 10 år och om 20 år.

foto: Dennis Thern

foto: Dennis Thern

Text och foto: Dennis Thern

Bli Stjärnfadder du med eller ge en gåva som gör skillnad.

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.