Mina sidor

22 augusti 2011
Ett nytt liv väntar Estelien

Estelien tillsammans med Stefan Redeen i oktober 2010, foto: Dennis Thern

Drömmen var att få studera till ingenjör men betygen räckte inte riktigt så Estelien studerade elektroteknik så länge. Ingenjörslinjen skulle han ta senare, han var bara 20 och hela livet låg framför honom. 12 januari 2010 krossades drömmen tillsammans med hans högerben när huset där han bodde rasade. Medvetslös och blödande låg Estelien fastklämd under en betongbalk. Ett dygn senare lyckades hans föräldrar gräva fram honom. 

Text: Marita Good, Dennis Thern, bilder: Dennis Thern, Star of Hope

20-årige Estelien blev en av många tuffa utmaningar för Stefan Redéen och Star of Hopes läkarteam som besökte Haiti strax efter jordbävningen. När teamet träffade honom, ett par veckor efter jordbävningen, hade benet drabbats av kallbrand och den krossade foten var så söndertrasad att det var fara för hans liv.

Ändå vägrade Estelien att amputera benet. Stefan Redéen och hans team var tvungna att fatta svåra beslut flera gånger per dag. Att förlora ett ben i Haiti är för många detsamma som att förlora livet. I ett samhälle utan socialt skyddsnät är den med ett handikapp helt utlämnad och hänvisad till tiggeri, prostitution eller kriminalitet. Estelien ville inte hamna där.

Istället för amputation skar man bort den döda vävnaden, rensade muskeln så gott det gick och transplanterade hud från låret för att täcka det stora såret. Den omfattande operationen hade inte kunnat genomföras utan den specialkompetens som fanns i läkarteamet. Och miraklet inträffade, Estelien överlevde! En månad senare kunde han lämna sjukhuset, han gick med stöd av kryckor – men hade båda benen i behåll.

Målet – ett fullt gående liv
Sedan dess har Stefan genomfört ytterligare en operation av Esteliens ben och under hösten 2011 kommer en ortopedläkare från Sverige operera benet ytterligare. Målet är ett helt fungerande ben och ett liv utan kryckor.
– Jag är oerhört tacksam till Stefan och hans team att de respekterade mitt beslut. Jag vet att det kommer att ta tid och krävas mycket träning innan jag är helt återställd men jag har två ben att gå på och till hösten hoppas jag att jag kan börja skolan igen.

Nu väntar ett liv som tiggare – eller…
Efter jordbävningen är det tusentals människor i Haiti som lever med en förlorad arm eller ben. Projektet ”Haiti på fötter” är ett steg på vägen att hjälpa dem att slippa hamna i ett liv som tiggare, just nu genom att förbättra och stärka Hopital de la Communauté Haitenne. Där kommer Estelien och många andra drabbade att få rehabilitering och eftervård för att kunna gå vidare i livet:

• Strukturera upp en grundläggande infrastruktur
• Förstärka vardagssjukvården
• Kunskapsöverföring
• Uppdatera sjukhusutrustning
• Bygga ut sjukhuset med en avdelning för fysioterapi.

… en gåva från dig kan förändra situationen

”Haiti på fötter” är ett samarbetsprojekt mellan Star of Hope, Sverige och Haiti, Erikshjälpen, Human bridge, Pingstkyrkan i Linköping, Livets Ord och Hôpital de la Communauté Haitienne i Port au Prince.

Estelien svårläkta sår på underbenet, foto: Dennis Thern

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.