19 februari 2016
Torkan slår hårt mot Haiti
Fält som torkat i Haiti

Haiti står just nu inför den värsta matkrisen på 15 år.

Väderfenomenet El Niño har orsakat en förödande torka, och det vittnas om att Haitis bönder har förlorat 70 procent av sin skörd.
Parallellt med torkan har det ekonomiska läget fått livsmedelspriserna att eskalera, och det slår extra hårt mot alla de fattiga familjer där matkostnaden utgör mer än halva hushållsbudgeten.
Undernäring ökat dramatiskt i landet. Antalet invånare som står inför akut matkris har fördubblats sedan september 2015 och överstiger nu 1,5 miljoner människor.
well dried in Jeanton from severe draught
En av de hårdast drabbade byarna är Jeanton, där Hoppets Stjärna verkar. Efter åtta månader av torka har flera brunnar torkat ut och det finns inga växter kvar att äta för varken människor eller djur.
Därför har byborna bestämt sig för att sälja alla kor, grisar, åsnor och hästar som utgjort deras enda besparingar. Det enda be behåller är sina getter, som de släppt fria att vandra bort från byn i jakt på mat.
Den dag regnet kommer ska deras ägare ge sig ut och söka efter dem, i hopp om att finna dem vid liv.
I detta utsatta läge har den varma måltid som Hoppets Stjärna serverar på sina skolor, till varje skolbarn varje dag, blivit viktigare än på mycket länge.
Tack till alla som är med och hjälper dessa barn genom era gåvor!
jeanton schl lunch