Mina sidor

14 mars 2013
Sjuåriga Johnky – en smart affärsman

sheep bnegresse boy

Från vår verksamhetsledare i Haiti, Myrtha Dor:

I senaste get-lotteriet i byn Bois Negresse, Haiti, fanns 7åriga Johnky Saint Pierre bland vinnarna. Getterna fanns inte på plats vid själva utlottningen, utan familjerna fick följa med till marknaden för att köpa djuren. Då hittade Johnky en fårtacka med två lamm som familjen kunde få för nästan samma pris – de behövde bara lägga till ett par dollar. Familjen gick hem, tömde besparingarna, och hade då tillräckligt för att kunna köpa fåren.

Jag blev väldigt glad för att familjen lyckats med en så god affär, och väldigt road av lille Johnkys tankar runt köpet! Han, liksom de andra barnen vet att man måste ge bort en av killingarna (eller lammen) efter att get eller tackan fött sin första kull. Men när jag frågade vem som skulle få hans ena lamm svarade han tvärsäkert:

– När jag drog vinnarlotten sa rektorn att jag skulle ge bort en av killingarna efter att geten blivit gravid och fött sina första ungar. Och kolla, mitt får har inte blivit gravid eller fött några ungar sen hon kom till oss – de fanns ju redan!

Resonemanget fick mig att skratta hjärtligt, det var tydligt att Johnky är en smart affärskille redan vid sju års ålder.

Johnkys föräldrar passade på att tacka Star of Hope och sa att om det inte varit för getprojektet, hade de aldrig haft råd att köpa de tre fåren. De liknade boskapen vid att ha pengar på sitt bankkonto – om de behöver pengar till barnen, jordbruket eller hemmet kan de sälja ett av djuren. De uttryckte också en förhoppning om att alla barnen i skolan skulle få möjligheten att vinna ett djur, så de också kunde få uppleva en så fantastisk utveckling i sina liv.

Mitt varmaste tack till alla som gett bort en get till en fattig familj i Haiti – ni har verkligen förändrat människors liv totalt! Tack för att ni tror att vi tillsammans kan skapa verklig förändring.

Myrtha Dor, Star of Hope, Haiti

Här kan du köpa getter!

Om getprogrammet:
Star of Hope har delat ut getter i Haiti sedan 2008, då förödande orkaner förstörde människors jordbruk och därmed inkomstmöjligheter. Getprojektet intensifierades sedan efter jordbävningskatastrofen 2010, då närmare 250 000 människor omkom och 300 000 skadades. Ö?ver en miljon blev hemlösa.

För att hjälpa människor som lever i fattigdom och dem en möjlighet till självförsörjning, delar Star of Hope ut getter till fattiga familjer i Haiti. Geten fungerar ungefär som en bankbok, killingarna kan säljas vid behov och om det verkligen skulle krisa i familjekassan, kan den värdefulla getmamman säljas.

Getterna delas ut till barnen och deras familjer på byskolan, genom ett lotteri. Det tycker alla känns mest rättvist. Alla har lika stor chans att vinna och den som en gång vunnit, kan inte vinna igen.
Efter att geten fått sina första killingar, ges en bort till någon annan i byn. På så vis får den som en gång tagit emot hjälp, möjligheten att ge den vidare.

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.