Mina sidor

28 augusti 2011
Här knyts livslånga vänskapsband

En av våra unga mammor som fick välbehövlig semester och energi på lägret, foto Natasha Kirillova

”För oss på Familjecentret Grace, mammor och fadderbarn i St Petersburg ligger en underbar sommar nu bakom. Jag vill framförallt berätta om sommarlägret/semestern vi gjorde i juli tillsammans med våra unga mammor och deras barn.

De flesta av mammorna vi arbetar med är uppväxta på barnhem, de är unga, har lite eller ingen erfarenhet av hur en familj fungerar och saknar anhöriga och släktingar som kan stödja och hjälpa dem. Många saknar arbete, andra arbetar med minimilön, de har svårt att få ihop till hyra, mat och kläder, att göra något extra för sig och sina barn är omöjligt. Tack vare hjälp från Hoppets Stjärnas morsdagsinsamling kunde vi i sommar ta med mammorna och deras barn till vår ”dacha” i Bolshevo strax utanför St Petersburg. Här fick både mammor och deras barn en möjlighet att leka i den  underbara trädgården, njuta av bra hälsosam mat, frukt, grönsaker, bär, frisk luft, sol och bad. Och de fick en chans att rå om varandra, lära känna andra i samma situation, knyta kontakter och vänskapsband.

Några av mammorna, som precis fått barn och samtliga barn, hade möjlighet att stanna nästan hela sommaren, medan de mammor som arbetar kunde lämna barnen hos oss medan de själva arbetade. Något som tyvärr ofta händer, speciellt på sommaren, är att ensamstående mammor utan anhöriga, tvingas låsa in sina små barn i lägenheten medan de själva arbetar, något vi tycker är fruktansvärt.

På lägret fanns även många frivilliga från bland annat kyrkor runt om i St Petersburg, även dessa blir viktiga kontakter och vänner som kan gå in i en anhörigs ställe den dagen det behövs. Här såddes goda frön som kommer att gro och jag tror att både mammor och barn har ett fint liv och en framtid framför sig. Tusen tack för en underbar sommar och Gud välsigne er!

Mammor och personal på Grace Familjecenter
genom Natasha Kirillova”

Sommarlägret i Bolshevo, Ryssland var en del i vår Morsdagskampanj. Läger har också genomförts i Lettland, läs mer om dem här och till hösten kommer det att vara utbildningsläger för behövande mammor i Rumänien.

Till familjecentret Grace i St Petersburg behövs fler faddrar, kanske är du en av dem?

Här knyts livslånga vänskapsband, foto: Natasha Kirillova

Massor av vitaminer, foto: Natasha Kirillova

I den härliga trädgården finns grönsaksland med massor av bär och grönsaker. foto: Natasha Kirillova

Välbehövlig vila, frisk luft, vänner och så massor av bra mat, foto: Natasha Kirillova

 

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.