Mina sidor

1 juni 2019
Guld-liene

Fram till för två år sedan hade Liene aldrig tränat simning, men idrottsläraren Zanda såg hennes potential. Med Hoppets Stjärnas hjälp fick Liene chans att börja simträna – och nu har 14-åringen återvänt från Abu Dhabi som paralympisk mästare.

Liene, som har autism och inlärningssvårigheter, bor på specialskolan i Rudzati från måndag till fredag. Om helgerna får hon komma hem till sin mor och storasyster i byn Livani. Det var systern som lärde henne att simma, och Liene tyckte om det, men familjen var för fattig för att kunna bekosta någon simträning. I stället blev det Hoppets Stjärna som, utöver sitt stöd till Lienes utbildning, såg till att hon fick börja träna regelbundet. Därefter gick hennes resa spikrakt uppåt, och den 8 mars klev hon ombord på det plan som tog det lettiska landslaget till Special Olympic World Games i Abu Dhabi.
Star of Hope Guld-liene Liene hemsida 3 1
Väl i Abu Dhabi fick Liene och de andra i laget ett par dagar att acklimatisera sig inför tävlingarna. Liene berättar om sina upplevelser innan och runt tävlingarna:
– Det var fantastiskt. Väldigt fint överallt. Vi bodde på jättefina hotell, tre olika när vi var där. Vi åkte på lite utflykter och fick se olika saker. Det var så många fina bilar och höga hus överallt.
Efter ett par dagar började allvaret med alla kvalsimningar på ett par dagar. Liene berättar:
– Det började med kval för laget. Det var lite nervöst när jag gick upp på startplattformen. Jag simmade tredje sträckan, så jag fick vänta lite och det var lite pirrigt. Men jag var rädd för tjuvstart och förstöra för alla. Men det gick bra.
Efter alla kval var känslan bra i laget. Inför resan hade hon specialtränat starter från startblock, andning och stafettväxlingar, och det gav resultat. I grenen 4×25 meter frisim vann hon och hennes stafettlag guld. I grenen 25 meter ryggsim, som hon knappt tränat på, knep hon silver och var bara 19 hundradelar från guldet.
I hennes paradgren, 25 meter frisim, slog hon till med nytt personbästa och vann guld igen.
– Jag trodde inte det var sant, säger hon. Det är så svårt att veta hur man ligger till och om man ska orka hårt tempo hela vägen. Men det gick! Jag kände mig som en prinsessa. Jag är så otroligt tacksam för stödet från min skola, Hoppets Stjärna och min lärare Zanda. Utan det hade jag aldrig fått uppleva det här.
Star of Hope Guld-liene Liene hemsida 8 1När själva tävlingsmomenten var över för Lienes skulle så började hon längta hem.
– Allting var väldigt kul och blev väldigt väl omhändertagna. Men jag började längta efter mamma och min syster.
Hemmavid möttes idrottsprinsessan Liene med blommor och ballonger, och på skolan var det tårtkalas innan Lienes liv återvände till vardagen och skolan.

Star of Hope Guld-liene Liene hemsida 9 1
rbt

Star of Hope Guld-liene Liene hemsida 7 1
Star of Hope Guld-liene Liene hemsida 6 1Idrottsläraren Zanda berättar hur skolan följde tävlingarna på avstånd:
– Vi tittade på internet, vi kollade resultaten från kvalen, höll tummarna och bad om mirakel. Vi fick det och kände stolthet och blev jätteglada Liene levererade. Och Lienes framgångar i spelen gör att allt fler med olika funktionsnedsättningar känner sig mer integrerade och inte behöver känna någon rädsla för att testa på olika saker. Liene blir en viktig ambassadör för alla med funktionsvariationer. Eftersom hon deltar och vinner med så många nationer på plats så blir hon en global ambassadör.
Star of Hope Guld-liene Liene hemsida 2 1Mars månad 2019 kommer 14-årige Liene minnas för resten av sitt liv. Bara dagarna innan resan till Abu Dhabi, den 5 mars, var hon i Riga och deltog i finalerna för en tävling i  ”novuss”, det vi kallar för Couronne. Hon vann första pris och fick en fin pokal för sina fina insatser. Efter den finalen åkte hon hem och packade väskan och reste till Abu Dhabi.
Star of Hope Guld-liene Liene hemsida 4 1Star of Hope Guld-liene Liene hemsida 5 1Med lite perspektiv på tävlingarna i Special Olympics vill hon gärna fortsätta att simma men även tävla i andra sporter.
– Det var jättekul med Abu Dhabi. Som en dröm. Fina minnen, jag kommer fortsätta simma, men nu ska jag också fortsätta träna friidrott ännu mer. Det är kul, och mina favoritgrenar är löpning och höjdhopp, avslutar Liene.
Bakgrund Special Olympics
Tankarna om ett Special Olympics lanserades 1963. De första spelen hölls 1968 i Chicago med 1 000 atleter med intellektuella funktionsnedsättningar från USA och Kanada. Detta var spelens start som numera är en världsomspännande rörelse. Från 1977 arrangeras även vinterspel.
I mars 2019 hölls Special Olympics World Games i Abu Dhabi, de första i Mellanöstern. De hoppades locka till sig ett lag från varje nation i världen. De var nära att lyckas. 7 500 atleter från 190 länder deltog, de största antalet någonsin. Nitton länder deltog för första gången. Förutom sporten har de alla deltagare en annan gemensam nämnare som finns överallt utan gränser, alla har en intellektuell funktionsnedsättning. Man räknar med att idag finns det 200 miljoner människor med funktionsnedsättningar.
 

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.