Mina sidor

7 mars 2012
Gifts bort som 13-åring?

Miljontals barn får en sämre start i livet för att de fötts som flickor! Bli fadder!

Beatrice föddes för nio år sedan i en del av världen där många flickor får en sämre start i livet än sina bröder. Hon bor i en by där arbetslösa tonårsflickor säljer sina kroppar för färsk fisk för att överleva, i ett land där många barn fortfarande gifts bort till äldre män.

I den bästa av världar skulle hon under uppväxten få lika mycket mat som sina bröder och lika mycket pengar skulle läggas på hennes hälsovård och utbildning.

Tyvärr ser verkligenheten inte ut så.

Redan från födseln får miljontals barn sämre förutsättningar i livet– bara för att de fötts som flickor. Orättvisorna följer med upp i åldern – en majoritet av världens fattigaste är kvinnor och deras barn.

Än så länge vet Beatrice inte så mycket om detta. Hon är fullt upptagen med att leka med sina kompisar, gå i skolan och fantisera om framtiden. Beatrice må vara en liten och tystlåten tjej, men i henne ryms många och stora drömmar: ”Jag vill sjunga när jag blir stor. Det är det roligaste som finns!”

Beatrices allvarliga ansikte spricker upp i ett stort leende.

Världen är full av barn som Beatrice, som drömmer om sin framtid och hur deras liv ska bli. Lärare, läkare, fotbollsstjärnor och framgångsrika artister – när fantasierna snurrar igång finns inga gränser. Många barn tvingas ge upp sina drömmar. Många för att de fötts som flickor.

Flickor som är bara ett par år äldre än Beatrice kan ses i hamnen, där de byter sina kroppar mot färsk fisk från de lokala fiskarna. Andra gifts bort i utbyte mot en ko. Männen de hamnar hos är oftast i 50-årsåldern. Detta är verkligheten för barn i Beatrices hemland Ghana, och på många andra platser i världen. Dessa flickor har kanske aldrig fått sätta sin fot i en skola. Deras möjligheter till ett bra liv, där de kan göra självständiga val och förverkliga sina drömmar, är näst intill obefintliga.

Beatrice, nio år, fantiserar vidare:

”Dansa är också kul. Sjunga och dansa vill jag arbeta med! Kanske hjälpa mamma sälja bröd på marknaden också. Ibland hjälper jag henne bära brödet dit.”

Det blir rast, och Beatrice springer ut på skolgården där hon försvinner in i massan av skrattande flickor i färgglada uniformer. Någon ritar upp rutor i gruset med en pinne, och snart är Beatrice och de andra fullt upptagna med att leka en hopplek. Precis som de flesta andra i hennes hemby så kommer Beatrice från en fattig familj. Hennes pappa Kwake arbetar som fiskare och mamma Efua säljer bröd och té på marknaden. Ingen av dem kan läsa eller skriva och utan fadderstödet skulle de inte ha råd att skicka Beatrice till skolan.

Hur hade Beatrices liv sett ut då?

Världens flickor behöver dig!

Idag vägras 65 miljoner flickor en utbildning, även i familjer där pojkarna får en. Siffran motsvarar alla flickor i skolåldern i Europa och USA. Om en flicka får en utbildning får hon stärkt självförtroende, en röst och möjligheten att försörja sig själv och sina barn i framtiden. Kort sagt: Att utbilda flickor är något av det bästa vi kan göra i kampen mot fattigdomen.

BLI BARNFADDER eller GE EN GÅVA IDAG!

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.