Mina sidor

4 december 2017
Getterna är ett väldigt bra stöd för oss

En baby och två killingar

För sju månader sedan blev det rejält med tillökning hos familjen Coroblea. Tamara födde David – och samma dag fick geten tvillingar. Nu har grannfamiljen fått den ena killingen, och på så vis fortsätter utdelningen av boskap att förbättra livet i den rumänska byn Dimancheni.
Av Hoppets Stjärna fick familjen Coroblea tre getter som alltså snart blev fem. Fyra av dem bor kvar på gården medan den ena killingen, enligt principen för getprojektet, har skänkts till en behövande familj i grannskapet. På så vis sprids hjälpen vidare.
Star of Hope Getterna är ett väldigt bra stöd för oss flicka med get
– Getterna har varit ett väldigt bra stöd för oss, säger mamma Tamara. För vi vet här i Rumänien att getmjölk ger bra näring för barnen.
Hon står med babyn David i famnen i det rum på cirka 12 kvadratmeter där alla åtta familjemedlemmar sover.
Golv, väggar och fönster är täckta med tyg för att hålla kylan ute om vintern. Scenen skulle kunna utstråla hopplöshet, men i Tamaras ögon glimmar hopp. Hopp om att hennes barn ska få ett bättre liv än hon har haft. Hopp när hon ser ner på David i sin famn, och på åttaåriga Alexandra som har fått hjälp på Hoppets Stjärnas resurscenter efter skoltid.
– Jag gillar a-l-l-a ämnen! förkunnar hon glatt.
– I år fick hon högsta betyg i allihop, berättar Tamara stolt.
”Men Dennis, du står ju i koskit!”
Man behöver inte kunna språket för att förstå vad Dennis mamma Georgeta hojtar åt sin lille son innan han stirrar ner på sina bara fötter och skuttar bort från gödselhögen. Dennis är ett av åtta barn i familjen Lacatucu. Sju av dem bor fortfarande hemma, och alla sover i samma bädd medan föräldrarna Georgeta och Lucian har en säng intill i samma rum. Den äldsta dottern, Izaura, är vid 17 års ålder redan gift med sonen i en grannfamilj. När hon kommer över för att hälsa på bär hon, som fortfarande är ett barn, sitt eget barn i famnen.
Livet har inte varit enkelt för familjen – men risken att trampa i koskit ute på gården är faktiskt del av en väldigt positiv händelseutveckling. Orsaken är det fantastiska faktum att familjen har fått en ko av Hoppets Stjärna. Med sin mjölk bidrar den dagligen till att göra livet lite lättare för mamma Georgeta, pappa Lucian och deras barn.
Sakta men säkert, ett steg i taget, är livet på väg att förändras för familjerna i Dimancheni.
Var med du också och ge bort världens bästa julklapp!

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.