De lettiska specialskolor som Hoppets Stjärna stöttar har varit igång en månad sedan skolstarten. De 650 barn och ungdomar med funktionsnedsättningar som går på skolorna har redan hunnit med en rad olika aktiviteter i och utanför klassrummen.

På skolorna får eleverna hjälp med specialdesignade program och deras föräldrar får hjälp på olika sätt för barnens bästa möjliga utveckling.

Skolan i Zālīte omgärdas av stor fin tomt där personal och elever hjälps åt. Nyligen skördades potatisen och lärarinnan Gunita var mycket nöjd med att de i år testade en ny potatissort. Det blev en fin skörd som eleverna sedan fick använda sig av i hemkunskapen och självklart äta.

Eleverna plockade även äpplen från äppelodlingen och fick lära sig att göra äppelsylt.

Barnen har även jobbat med lera, gips och blommor för att göra intressanta och vackra småtavlor. Dessa olika aktiviteter är inte bara kul grej utan ett långsiktigt arbete för att förbereda eleverna för ett mer självständigt liv efter skoltiden.

Skolan Ledstjärnan i Riga har delvis flyttat till nya lokaler, och hela proceduren förväntas vara komplett under 2020. För en del av barnen är denna omställning till nya okända miljöer inte alltid lätt men än så länge har det gått bra. Men det kan ta tid att anpassa sig.

På skolan i Spares överraskades barnen med en stor hoppborg på skolgården under skolstartsveckan. Det ordnades även med annan typ av underhållning såsom clowner med såpbubblor och hela arrangemanget uppskattades väldigt mycket av alla.

Tack för ditt stöd. Läs mer om arbetet i Lettland genom att klicka här.

Dela med dina vänner: