24 september 2017
Fristad för utsatta flickor

Ser du flickorna på bilden ovan?
De har familjer som bryr sig och tar hand om dem, så som det borde vara. Vad du inte ser är flickorna bortom kamerans blickfång. De som är rädda för att gå hem eftersom de blir misshandlade, antastade och utnyttjade av män i sin egen familj. Det är för deras skull vi bygger en fristad.
Drömmen om en fristad för flickor föddes 2015 hos Liling Coruna, som driver Star of Hope Philippines tillsammans med sin make Gani. Hon stod inte längre ut med att i tysthet bära på de hjärtskärande historier som skolornas unga flickor anförtrodde henne. Många berättade på villkor att hon skulle bevara deras hemlighet, och de fall som hon tillåtits att polisanmäla har oftast bara lett till nedlagda utredningar – med risk för att flickorna hamnar i en ännu värre situation efteråt. De riskerar att bli utsatta för mobbning i skolan och ryktesspridning på orten – och vart ska de då ta vägen? För en flicka i den situationen finns inga trygga platser kvar. Det är just därför som Liling har bestämt sig för att skapa en. 2015 fäste hon blicken på en bit övervuxen mark intill vår skola i Taytay och såg framför sig en lösning; en välkomnande byggnad i två våningar med kök, matsal, sovsalar och uppehållsrum. En plats där de rädda och sorgsna kan sova utan rädsla och finna tröst i varandras sällskap. Bland jord och ogräs såg Liling ett hem för dem som hunnit glömma hur det är att känna sig som hemma. Nu, två år senare, är hennes dröm nära att bli verklighet. Under fjolåret färdigställdes grunden och steg för steg växte stommen för de båda våningsplanen fram. Parallellt med detta har skolan i Taytay börjat arbeta med att förändra attityder, och då främst kring pojkarnas kvinnosyn, för att bryta den onda cirkeln.
Liling längtar efter att få slå upp portarna till fristaden – men just nu står allt arbete stilla. 800 000 svenska kronor till är vad som krävs för att förvandla byggnaden från ett stabilt betongskelett till det varma, välkomnande hem som ortens mest utsatta flickor är i så stort behov av. Om vi ska kunna färdigställa satsningen är det du och jag, och andra varmhjärtade som måste kliva in och göra skillnad tillsammans.
Ett par hundralappar kan kännas otillräckliga, men i slutänden är de avgörande – för det är tusentals sådana gåvor som kommer ta oss i mål. Ju förr desto bättre – och varje hundralapp tar oss närmare den dag när de första flickorna kan flytta in.