Mina sidor

15 maj 2016
Från soptippen till nationell TV

Den leende unge mannen på bilden heter Erwin Dolera och är journalist på filippinska TV5. Vad bilden och leendet inte avslöjar är att hans liv började på en soptipp. 
– Det är tack vare Hoppets Stjärna jag kunde utbilda mig, säger han.
Vi slår oss ner under några palmträd, på en mur som omger den lilla innergården till Hoppets Stjärnas skola. Det första jag slås av är Erwins glädjesmittande ögon och hans humor – men när jag frågar om hans uppväxt får ögonen något allvarsamt över sig. Han minns sina första år, när familjens hem var ett skjul byggt av material från soptippen de levde på. Plåtväggar och låg takhöjd gjorde ofta hettan där inne svår att uthärda. Tio släktingar trängdes i skjulet och Erwin delade säng med tre andra barn. Det var inte ovanligt att de fick klara sig utan mat.
– Då drack jag vatten i stället och gick och la mig. Det dämpade hungerkänslorna, minns Erwin.
Familjens liv var svårt – men det skulle snart bli ännu värre. År 2000, när Erwin var 7 år, totalförstördes familjens hus i ett förödande sopskred som krävde över 200 dödsoffer. Ett av dem var Erwins bror Eric, och Erwin minns den bottenlösa förtvivlan som slog klorna i familjen. Men det var också då, när livet såg som mörkast ut, som Hoppets Stjärna klev in i handlingen.
I Filippinerna är utbildning en dyr affär, så Erwin fick hjälp med alla kostnader: Skolavgift, skoluniform, skor, skolböcker, skrivblock, pennor och skolväskor. Stödet tog honom genom grundskolan och vidare till en medieutbildning vid Trinity University of Asia. 2012 tog han sin bachelorexamen och fick omgående jobb på ABC; Associated Broadcasting Corporation. Idag arbetar han på nyhetsredaktionen hos TV5, utför researcharbete och har en ansvarsroll i kontrollrummet vid sändningarna.
– Det är en hel del multitasking, berättar han. Men jag trivs bra och mitt jobb känns väldigt meningsfullt.
En stor del av lönen ger Erwin till sina syskon och deras familjer.
– Det känns viktigt för mig att på något sätt kunna ge tillbaka det jag en gång själv fick, säger han.
Sorgligt nog fick ingen av Erwins föräldrar uppleva sin sons framgångssaga. Inom loppet av ett år, 2007 och 2008, dog de båda på grund av hjärtproblem. Erwin tror att deras sviktande hälsa kan spåras till levnadsförhållandena på soptippen. Hans erfarenheter från uppväxten driver honom att fortsätta kämpa för sin dröm: Att som nyhetskorrespondent få skildra verkligheten i sitt land.
– Jag vill belysa de svårigheter som finns i Filippinerna för omvärlden, säger han. Och jag vill hjälpa andra ur den fattigdom som jag en gång själv levde i.
Text och foto: Vanessa Stavenow

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.