Mina sidor

14 juli 2023
Från skolavhopp till framtidstro i Rumänien
Följ med hem till romerna i Dimacheni!
En mamma med sina två döttrar utanför deras hus i Rumänien.

– Alla barn har något speciellt. Alla har en styrka som vi vill lyfta fram. Det säger läraren Alexandra på resurscentret
i Dimacheni. Hit välkomnas barn från utsatta romska familjer; barn i riskzonen för att bli nästa generations tiggare. Med din hjälp ser vi till att staka ut en ny framtid för var och en av dem.

Dimacheni är en liten by i nordöstra Rumänien med många fattiga romska hem. Till Hoppets Stjärnas resurscenter kommer barn i åldrarna 7 till 14 år för att få läxhjälp och extraundervisning efter skoltid.
– Vi har ett samarbete med Dimacheniskolan, berättar Alexandra. Om ett barn får underkänt i sin årskurs, eller riskerar att hoppa av skolan, då hör skolan av sig till oss.

Alexandra har jobbat på centret sedan starten 2016, och hon brinner fortfarande lika starkt för sitt uppdrag.
– Det går inte att undvika att bli känslomässigt engagerad, säger hon. Jag är själv född här och en del av det här samhället. Alla familjer känner varandra, och jag känner alla barn. Jag har själv två söner och en dotter. Och på samma sätt som jag vill det bästa för dem, på samma sätt vill jag det bästa för varje barn som kommer hit.

Allt vände för Veronica
Ett av många framgångsexempel är 15-åriga Veronica. När hon först kom till centret hade hon stora problem i skolan och väldigt fattigt hemma. Hoppets Stjärna tog sig an båda dessa utmaningar parallellt, för de är ofta tätt sammanflätade. Ett hungrigt barn som somnar med oro i kroppen kan inte förväntas prestera på topp i skolan.

Steg för steg har situationen blivit bättre för hela familjen. Förra våren lyckades Veronica ta examen, och i höstas började hon på High School i staden Dorohoi. Hon, som var på väg att hoppa av skolan, planerar nu sin framtida karriär.
– Jag skulle vilja bli makeup-artist, säger hon. Det är lite jobbigt att kliva upp halv 6 för att hinna med skolbussen … men det tar jag igen på helgen!

Skor och getter stärker kassan
Idag är det Veronicas åttaåriga syster Alexandra som får komma till vårt resurscenter efter skolan, och även hon har sina framtidsdrömmar utstakade.
– Jag vill bli veterinär! berättar hon.

Systrarnas mamma Aurica har fått plats på Hoppets Stjärnas sömmerskeutbildning, och deras 19-årige bror Ilie har fått ordning på tillvaron efter en stökig tonårstid. Vår eldsjäl Camelia såg till att Ilie fick provjobb på en skofabrik, och han
tog vara på den chansen. Idag bidrar han aktivt till familjens försörjning. Och i familjens hem, där väntar tre getter som stärker hushållskassan med sin mjölk. Proud One, som de fått från Hoppets Stjärna, har blivit mamma till Galbeuta (Gul) och Sterlutza (Stjärna). Getmjölken från Proud One kan de sälja för 600 kronor varje månad, och det är pengar som gör avgörande skillnad.
– Vi är så tacksamma för all hjälp! säger Aurica. Vad skulle vi göra om inte Hoppets Stjärna fanns?

Hjälp centren att leva vidare!
All hjälp som Veronicas familj har fått kommer från vårt resurscenter i byn.

Vi driver center i tre romska byar, och de är navet bakom allt:
Varje upprustat hem, varje utdelad get och varje lyckad skolexamen.

Nu hotas de av nedläggning på grund av pengabrist.
Låt det inte ske! Var med och rädda centren med din gåva!

Swisha ”Framtidstro” till 900 25 36

 

 

Flicka på ett resurscenter i Rumänien.

 

Lärare med massa barn på ett center.

 

Flicka med get i Rumänien.

 

Sömmerskekurs i Rumänien.

 

Flicka utanför sitt hem i Rumänien.

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.