Mina sidor

14 maj 2024
Förändra liv med en symaskin!
I ett hus av lera, plåt och grenar bor Vivianne, Wisdom och deras mamma. Barnens pappa har sedan länge övergett familjen. Nu tvingas deras mamma Elisabeth slita hårt på odlingsfält för bara 8 kronor om dagen – trots att hon är utbildad till sömmerska. Det kan du ändra på!

GHANA. Åttaåriga Vivianne och hennes lillebror Wisdom bor i byn Gomoa Dominase, på gångavstånd från skolan som Hoppets Stjärna drivit i 36 år. Vi följer med Vivianne hem till sin mamma Elisabeth. Barnens moster Charity bor också här, men är sjuk och kan inte arbeta.

Allt ansvar för familjens överlevnad vilar på Elisabeth. Det är hett, torrt och vindstilla när vi slår oss ner vid familjens kök: En enkel eldgrop under bar himmel. Vivianne sätter sig och rör om i grytan.
– Hon har börjat hjälpa mig med matlagningen, säger mamma Elisabeth.

Det behövs, för själv är Elisabeth ofta borta. Som daglönare ger hon sig av tidigt och erbjuder sina tjänster till vem som än behöver hjälp för dagen. Varannan gång kommer hon hem tomhänt. När hon får napp handlar det oftast om lokala markägare som söker arbetskraft till sina odlingar. Lönen för ett dagsverke brukade vara 32 kronor, men hög arbetslöshet och ekonomisk kris har pressat ner lönerna ännu mer.

– De säger till mig ”du får 8 kronor idag. Take it or leave it”. Och jag har ju inget val, säger Elisabeth.

Som jämförelse: När vi stannar till vid en bensinmack i närheten kostar ett litet paket tuggummi 17 kronor. Det är två dagslöner för Elisabeth. Charity Frempong, ansvarig för Star of Hope Ghana, skakar på huvudet.
– Det är helt enkelt inte rimligt, säger hon.

Det borde inte behöva vara så här. I åratal kämpade Elisabeth för att bli sömmerska. Hon lyckades utbilda sig och ta skräddarexamen – men där dog hennes dröm. Det finns ingen som anställer, och att starta eget kräver startkapital. Enbart en symaskin kostar minst 1 500 kr. Det är mer än Elisabeth tjänar på ett helt år – och hon har ju knappt råd med mat till barnen! Nu handlar allt bara om överlevnad. Hon kämpar med tårarna.
– Min pappa var ofta sjuk under min uppväxt, och det gjorde oss väldigt fattiga. Därför tvingades jag sluta skolan redan efter sjätte klass. Jag jobbar hårt för att mina barn inte ska få samma tuffa barndom som jag själv fick. Jag vet bara inte hur jag ska göra.

För Elisabeth ter sig drömmen ouppnåelig – men inte för oss som hör henne berätta. En symaskin och lite tyg skulle förändra allt. Om Elisabeth får chans att starta eget som sömmerska kommer hon slita mindre, tjäna mer och ha råd att låta sina barn bli välutbildade. Dottern Vivianne bär redan på en egen dröm: Att bli sjuksköterska.
– Jag fick klä ut mig till det på karriärdagen i skolan, säger hon. Då kände jag att det var rätt jobb för mig!

Och det bästa sättet att förverkliga Viviannes dröm, det är att först förverkliga Elisabeths. Som egenföretagare kan hon av egen kraft ge sina barn en ljusare framtid.

Ge en symaskinsgåva här >>>

Mamma med dotter

Flicka med lärare i klassrum

Star of Hope Förändra liv med en symaskin! Maj kampanj 3 kopiera

Star of Hope Förändra liv med en symaskin! Maj kampanj 5 kopiera

Text: Torbjörn Vårsaga Foto: Dennis Thern

Skattereduktion

PENGAR TILLBAKA
Gåvor till Hoppets Stjärna ger dig rätt till skattereduktion.
I deklarationen får du tillbaka en fjärdedel av allt du gett.
Vi skickar siffrorna till Skatteverket åt dig om vi har ditt personnummer.

Att tänka på:
– Skatteverket räknar bara gåvor på 200 kr eller mer.
– Du måste ge minst 2 000 kronor sammanlagt per år.

Exempel:
Du ger 200 kr per månad i 12 månader, totalt 2400 kr.
Då får du 600 kr tillbaka. Din faktiska månadskostnad blir 150 kr.

Reglerna gäller för gåvor upp till 12 000 kr per år.