Nu är det jul igen – och inte bara i Sverige!

Julglädjen når ut till vartenda barn vi kämpar för, i varje land där vi finns på plats. Därför vill vi dela med oss av härliga julhälsningar från Sydamerika, Karibien, Europa, Afrika och Asien. Följ med oss på resan!

 Haiti faller aldrig någon snö, men barnen väntar ivrigt på en farbror från Nordpolen. Jultomten, eller ”Papa Noël” som de kallar honom, får äran för de julklappar som barnens föräldrar lyckas ordna fram. Liksom oss svenskar, och till skillnad från britter och amerikaner, firar Haitis familjer julafton mer än juldagen. Då sitter de uppe och vakar, ända in på natten till juldagen, i väntan på Jesu födelse. I alla våra skolor ordnas julfester som med åren blivit en kär tradition – även för personalen.
– Det är enda dagen på året då barn, lärare och personal får fira en glädjestund tillsammans som inte har någonting med jobbet att göra, säger vår fältansvarige Tony Boursiquot. Vi dansar tillsammans, äter, skrattar och njuter av julfirandet.

 Ghana har de många olika stammarna sina egna högtider och fester, men julen är den enda stora högtid som alla firar tillsammans. Hoppets Stjärnas skolor smyckas med såväl julpynt som barnens julteckningar, och alla får vara med när det vankas julfest med julsånger, dans, mat, godis och julklappar.

 

 

 I Lettland har många som tradition att basta på julafton, innan man äter julmiddag och besöker kyrkan. I våra skolor börjar julförberedelserna redan under höstlovet, och utsatta familjer får extra stöd och gåvor lagom till jul.

 

 

 I Argentina infaller julen under årets hetaste tid och förknippas med svalkande drycker och saftiga sallader. Många familjer unnar sig under julveckorna kött från en gris eller get som de själva har gött och slaktat – men de fattigaste familjerna har ibland inte råd med någon julmat alls. Hoppets Stjärna är därför mån om att alla barn och familjer som berörs ska få god mat att fira med. Vi har vår egen jultradition: Att besöka de fattigaste familjerna med en julkorg full av varor som mjöl, socker, ris, nudlar, majsmjöl, fikabröd, pudding, nougat, praliner, frukt, argentinskt yerba-te och alkoholfri cider.

 I Filippinerna ses julfirandet som så viktigt att alla arbetsgivare är skyldiga enligt lag att betala ut dubbla månadslöner just i december. Hoppets Stjärna firar genom att anordna julfester för varje årskurs på varje skola, där barnen uppträder med sång och skådespel innan det är dags för julklappsöppning och julmiddag.

 


Om Hoppets Stjärnas julfester

Under parollen ”Årets gladaste” har Hoppets Stjärna sedan millennieskiftet ordnat julfester för tiotusentals barn runt om i världen. Enbart i år kommer tusentals barn i fem världsdelar att få ta del av festligheterna.

Dela med dina vänner: