25 januari 2011
Förväntansfull men ängslig

13-åriga Stachika från Rigaud, foto: Dennis Thern

Stachika är 13 år och en av 500 elever vid Hoppets Stjärnas skola i Rigaud.
– Jag tycker det ska bli skönt när skolan är renoverad och vi kan börja ha lektioner i riktiga klassrum igen men samtidigt är jag lite rädd. De som bygger kommer nog att se till att byggnaden blir säker, men jag tycker inte om betongbyggnader, så för mig får renoveringen gärna ta lång tid.
Stachika är inte den enda som är rädd för betongbyggnader, fortfarande, ett år efter jordbävningen, är det många i Haiti som upplever ångest inför att gå in i byggnader av betong och det är kanske inte så konstigt, det var i betongbyggnaderna som nära och kära fastnade utan möjlighet att ta sig loss. Stachikas hem rasade i jordbävningen, hon hann ta sig ut men en bror och hans flickvän blev kvar. Hela familjen bor nu hemma hos en äldre bror.

Stachika går i årskurs åtta och har alltså börjat secondary school (jmf vårt högstadium och gymnasium). Eftersom alla barn inte får plats i skolan samtidigt, kommer de äldre barnen till skolan på eftermiddagen. Stachikas skoldag börjar därför klockan ett och avslutas runt fem. Läxläsningen tar hon oftast på förmiddagen, efter skolan på kvällen är det alldeles för rörigt när hela familjen är hemma, dessutom är det för mörkt för att läsa.

Till barn som Stachika behöver vi fler faddrar.
Kanske kan du bli en av dem