8 april 2022
Flyktingar höll konsert för Ukraina
Mamma stod i kö till mataffären när ryssarna började skjuta i närheten. Alla kastade sig till marken, men ingen lämnade kön, för de behövde verkligen maten. Så beskrev 16-årige Dima upptakten till familjens flykt från Ukraina till Hoppets Stjärnas kontor i Kärrsjö. På torsdagskvällen uppträdde han och andra flyktingar i Elimkyrkan för att hjälpa sina landsmän i krigszonen.

”Av krigets offer – för krigets offer”. Så marknadsfördes torsdagens samarrangemang mellan Elimkyrkan och Hoppets Stjärna. Inträdet var gratis och publiken uppmuntrades att i stället skänka valfri summa till Hoppets Stjärnas pågående insatser för Ukrainas folk. Det handlar bland annat om hjälpsändningar till landet och flyktingmottagande i Rumänien med fokus på barn med funktionsnedsättning.
– Vi är så tacksamma för öviksbornas engagemang, sa verksamhetschefen Ulrika K Eriksson och såg ut över fullsatta bänkrader.
Skolan sönderbombad
På 90-talet ordnade Hoppets Stjärna läger i Kärrsjö för barn som fått cancer till följd av Tjernobylkatastrofen, och det är ett antal av dessa barn som nu har återvänt till Kärrsjö med sina familjer. Dima, som är son till Tjernobylbarnet Yurii, trollband publiken med tre klassiska pianostycken.
– Men min älskade musikskola, där jag tillbringat åtta år av mitt liv, är sönderbombad nu, sa han.
Djamal reste till gränsen
Dima berättade också om hur familjen sökte skydd hos främlingar och om den skriande matbrist som tvingade hans mamma Olena att köa till traktens enda öppna butik medan kulorna ven omkring henne.
– När vi fick erbjudande om hjälp av Hoppets Stjärna tackade vi förstås ja.
Yuriis gamle lägerledare Djamal Hamaili reste själv ner till Ukrainas gräns och ledde flyktingfamiljerna genom Europa.
– De är som mina egna barn, sa han till publiken. Hur skulle jag kunna överge dem?
Stående ovation
Kvällen ramades in av skönsång och allsång med Anneli Vigren, Björn Westerlund och Thomas Nordin i Annelis Trio. Sammanlagt uppträdde också nio ukrainska barn och ungdomar med sång, pianospel och diktläsning. Tårar föll mot scengolvet när de tillsammans med sina föräldrar framförde Ukrainas nationalsång. Efteråt fick de en stående ovation av publiken.
– En fantastisk kväll, sammanfattade Ulrika K Eriksson. Och de stora vinnarna är Ukrainas folk!
Star of hope Flyktingar höll konsert för Ukraina Annelis Trio Star of hope Flyktingar höll konsert för Ukraina Barn och föräldrar framför nationalsången Star of hope Flyktingar höll konsert för Ukraina Barnkör Star of hope Flyktingar höll konsert för Ukraina Dima spelar piano Star of hope Flyktingar höll konsert för Ukraina Djamal Hamaili Star of hope Flyktingar höll konsert för Ukraina Kyrkan blev fullsatt Star of hope Flyktingar höll konsert för Ukraina Sasha och Dasha sjunger Star of hope Flyktingar höll konsert för Ukraina Sasha spelar piano