31 mars 2023
Firande av Ghanas kulturmånad!
I mars varje år firar Ghana sitt kulturarv ”The heritage month”.
ghana glada barn i folkdräkt

Firandet är lokalt känt som Ghanamånaden och är tillägnad att fira Ghanas kultur och andra historiska händelser som har gett upphov till det nuvarande Ghana. Bakgrunden till firandet är att Ghana i mars 1957 blev självständigt från kolonialstyret.

Hoppets Stjärnas personal i Ghana arbetar regelbundet på olika sätt för att bibehålla landets arv även till barnen i våra skolor. I år uppmärksammades detta med en läcker ghanesisk maträtt. Barnen och lärarna förberedde den lokala maträtten ”ampesi” med plaintain.

Rätten är älskad av alla ghananer! Barnen hade jättekul att lära sig att laga denna delikatess, samt smaka den förstås!

Läs mer om vårt arbete i Ghana under bilderna.

kvinna lagar mat i ghana

ghana food

glada barn äter mat i ghana

barn äter lokal mat i ghana

Hoppets Stjärnas arbete i Ghana:

För många barn som föds på Ghanas landsbygd väntar en tuff start i livet med små utsikter att gå ut grundskolan och stå på egna ben i vuxen ålder. Sedan 1983 har vi arbetat för att förändra det.

I sex utvalda byar driver vi förskolor som ger utsatta barn de kunskaper som krävs för att de ska kunna börja i grundskolan och klara utbildningen där. På våra skolor får barnen också två näringsriktiga mål mat om dagen, frukost och lunch. Det gör att de kommer i tid och har energi nog att fokusera under lektionerna. Barnen får också tillgång till grundläggande hälsovård.

Tillsammans skapar dessa insatser förutsättningar för att barn från fattiga miljöer ska kunna resa sig och växa upp till friska, välutbildade vuxna som kan försörja sig själva och sina familjer. På så vis är vi med och utvecklar hela samhällen.

pojke skriver på svarta tavlan

pojke förskola leker